Ak máte deti, tieto čísla by ste mali poznať

, sovereignman.com Foto:SITA

Svet sa mení. Z krízy do hojnosti a naopak. Životná úroveň po desaťročiach kolíše v jednotlivých krajinách ako na horskej dráhe. Musíte byť pripravení, ak sa chcete mať dobre.

Podľa nedávneho prieskumu Pew Research Center si len 33 % Američanov myslí, že ich deti budú mať lepší život ako mali oni. Naopak až 62 % verí, že ich deti sa budú mať horšie. Tieto názory sú pravdepodobne v poriadku, ak sa pozrieme na skutočný príjem typickej americkej rodiny očistený o infláciu po dobu piatich po sebe nasledujúcich rokov. Zarobí reálne menej, než tomu bolo v roku 1989.

Podľa oficiálnych štatistík Census Bureau klesolv roku 2012 medián príjmu domácností  na úroveň o 8,3 % nižšiu ako tomu bolo pred krízou v roku 2007. Brookings inštitút medzitým spočítal, že reálny príjem mužov v produktívnom veku v USA klesol od roku 1970 o 19 percent. Samozrejme, iná situácia je v kruhu superboháčov, tým ich reálne príjmy raketovo rástli, v roku 2012 o 20 %.

V Európe to vyzerá ešte viac katastrofálne. Len 28 % Nemcov si myslí, že ich deti sa budú mať lepšie ako oni. Vo Veľkej Británii je to 17 %, v Taliansku 14 %, a vo Francúzsku len 9 %. Vo Veľkej Británii, výskum Financial Times ukazuje, že tí, ktorí sa narodili v roku 1985, budú prví, čo pocítia zníženie životnej úrovne oproti tým, ktorí sa narodili 10 rokov pred nimi.

S týmto pochmúrnym obrazom je v kontraste Čína, kde si 82 % ľudí myslí, že ich deti sa budú mať lepšie ako oni. V Nigérii je to 65 %, v Indii, 59 %.

Je úplne zjavné, že Západ je v úpadku. A väčšina ľudí to už, zdá sa, aj pochopila.

Ale toto nie je príbeh zlých správ. Bohatstvo a moc sa neustále posúvajú v priebehu dejín. Pred piatimi stovkami rokov bol Západ na vzostupe a Ázia v úpadku. Dnes je to presne naopak.

Ako už dávnejšie povedal známy americký biznismen Jim Rogers niekoľkokrát: ak ste boli rozumní v 1700, šli ste do Francúzska, ak ste boli rozumní v 1800, šli ste do Anglicka a v 1900 ste sa vybrali do USA. Dnes je to rozvojový svet. Dnes je tým miestom na dlhodobý rast Ázia, Afrika a Južná Amerika. To čo sa deje v rozvojovom svete je pozoruhodné. Jedna miliarda ľudí sa vytiahla z hlbín chudoby do strednej triedy. A to prinášajú so sebou nespočetné možnosti pre podnikanie, zamestnanosť a investície.

To je jeden z dôvodov, prečo hľadať príležitosti v krajinách, v ktorých je stále viac „slnka“. Ak máte deti, je to skvelý dôvod prečo ovplyvniť ich smerovanie. Povzbudiť ich, aby sa učili cudzí jazyk, aby cestovali a v budúcnosti robili to, čo ich baví, aj keď sa svet v budúcnosti zmení. Ako povedala hokejová ikona Wayne Gretzky, korčuľovať musíte tam, kde bude puk.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy