Írsko predložilo rozpočtový plán na sedem rokov

Írsko predložilo v utorok rozpočtový plán na nasledujúcich sedem rokov. Krajina chce ukázať, že je schopná rásť v dostatočnej miere na to, aby znížila svoj dlh o štvrtinu do konca tohto desaťročia. „Írski občania priniesli veľké obete, aby zabezpečili zotavovanie Írska. My zabezpečíme, že sa chyby z minulosti nebudú opakovať,“ povedal írsky premiér Enda Kenny.

Rozpočtový plán zverejnený v utorok ukázal, že budúcoročný rozpočet je posledným v rade, ktorý bude obsahovať úsporné opatrenia. Tie budú v hodnote 2 mld. eur. Budúci rok sa tak skončí obdobie šetrenia, ktoré sa začalo v roku 2008. Írska vláda aj naďalej predpokladá, že ekonomika v tomto roku posilní o 0,2 % a v nasledujúcom roku bude rast vo výške dvoch percent. Od roku 2017 do roku 2020 by írska ekonomika mala posilniť v priemere o 3,4 %.

Írsko úspešne dokončilo záchranný program a medzinárodnú úverovú dohodu opúšťa ako prvý členský štát eurozóny. Vyhlásil to v piatok írsky minister financií Michael Noonan. Írsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc ako druhá krajina eurozóny po Grécku. Na úverovom programe v objeme 85 mld. eur sa dohodla vláda v Dubline s EÚ a Medzinárodným menovým fondom koncom roka 2010 po kolapse svojich bánk. „Nie je to koniec cesty, je to veľmi dôležitý míľnik na ceste,“ povedal minister na tlačovej konferencii. „Musíme pokračovať v rovnakej politike,“ zdôraznil Noonan.

Súvisiace články

Aktuálne správy