Paška otvoril mimoriadnu schôdzu k nebankovkám

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 17. decembra (SITA) – Mimoriadne zvolanú 28.schôdzu NR SR k situácii v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormnému nárastu exekučných konaní otvoril predseda parlamentu Pavol Paška. Zvolanie zasadnutia iniciovalo 40 poslancov opozičných parlamentných strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, OĽaNO, SaS i opozičných nezaradených zákonodarcov pod taktovkou Alojza Hlinu. Paška považuje zvolávanie mimoriadnej schôdze k nebankovkám za zneužívanie citlivej a dôležitej témy pre ľudí na osobnú prezentáciu niektorých politikov.

„Aktuálna situácia v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a vývoja počtu exekučných podaní je alarmujúca. Na Slovensku je niekoľko nebankových spoločností, ktoré pôsobia na trhu nielen neeticky, ale aj na hrane, respektíve za hranou zákona,“ uvádzajú opoziční poslanci v návrhu. Presadzujú prijať uznesenie, podľa ktorého parlament vyjadruje znepokojenie nad situáciou, ktorá je v súčasnosti v SR v oblasti pôsobenia nebankových spoločností a enormného nárastu exekučných podaní. Vláda by mala zároveň urýchlene predložiť do parlamentu zmeny zákonov týkajúce sa nebankových spoločností a činnosti exekútorov.

Hlina už identický návrh na mimoriadnu schôdzu predložil 4. decembra. Predseda parlamentu však rozhodol o nezvolaní zasadnutia pre údajne chýbajúci podpis poslanca Radoslava Procházku. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 poslaneckých podpisov, bez Procházku ich vtedy bolo 29. Procházka neskôr vysvetlil, že sa podpisoval ako prvý a napísal vlastnou rukou a vlastným perom čitateľne svoje meno. Všetci ďalší poslanci pod ním napísali svoje meno tlačeným písmom a vedľa priložili podpis, čo môže evokovať dojem, že Procházka sa nepodpísal.

Súvisiace články

Aktuálne správy