Inflácia v Británii spomalila na štvorročné minimum

Novembrová medziročná inflácia v krajine bola 2,1 %, ekonómovia očakávali, že rovnako ako v októbri bude vo výške 2,2 %.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii sa v novembri spomalila na najnižšiu úroveň za štyri roky. Považuje sa to za vývoj, ktorý britskej centrálnej banke poskytuje možnosť udržiavať úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni, hoci ekonomika naberá rýchlosť. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine bola minulý mesiac v porovnaní s novembrom 2012 vyššie o 2,1 %. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad ONS.

Ekonómovia, ktorí sa zúčastnili prieskumu agentúry Reuters, očakávali, že medziročná inflácia zostane na októbrovej úrovni 2,2 %. V porovnaní s októbrom sa celková hladina spotrebiteľských cien vo Veľkej Británii zvýšila o 0,1 %, uviedol štatistický úrad. Medziročná novembrová inflácia bez zahrnutia cien energií, potravín, alkoholu a tabaku bola vo výške 1,8 %.

Niektorí ekonómovia však predpokladajú, že inflačné tlaky v Británii sa zvýšia v nadchádzajúcich mesiacoch, keď sa prejaví vplyv nedávno ohláseného zvýšenia cien tepla pre domácnosti. Britský štatistický úrad v utorok ďalej informoval, že ceny priemyselných výrobcov v krajine v novembri medziročne stúpli o 0,8 %. Ekonómovia predpovedali, že posilnia o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy