Blíži sa utiahnutie peňazovodu: Kríza je zakódovaná v bankovkách

, mises.org;lidovky;CNBC Foto:Tatrabanka

V systéme papierových peňazí je pokušenie štátov vysporiadať sa s problémami krízy pomocou tlačenia bankoviek priveľké. Čerpanie z peňazovodu môže v dlhodobom horizonte ohroziť celý systém.

Týždne, dokonca mesiace investori špekulujú o tom, kedy začne americká centrálna banka sprísňovať svoju menovú politiku. Možno už počas decembra priškrtí, alebo úplne odstaví peňazovod, ale je predstaviteľné, aby už budúci rok zvýšila aj úrokové sadzby? Kolená sú mierne roztrasené, tí čo sú blízko pri zdroji sa obávajú, že Fed naozaj šliapne na brzdy, potom úrokové sadzby začnú rásť. To by mohlo extrémne zadlžených hráčov po celom svete, či už ide o štáty, banky, či súkromné osoby s úverom na krku, s konečným dôsledkom stiahnuť ku dnu. Niečo tu v poriadku nie je. Dokáže byť súčasný ekonomický systém úspešný len v prípade, že sa úrokové sadzby v rozvinutom svete nikdy nedostanú nad 0 percent?

Philipp Bagus, ekonóm z Ludwig von Mises Inštitútu tvrdí, že táto nepríjemná otázka je prirodzeným dôsledkom problému papierových peňazí, systému, ktorý je z dlhodobého hľadiska sebadeštrukčný. Je tu priveľké pokušenie, že v prípade komplikácií ako sú štátne bankroty, zrútenie finančného systému, či úverová kríza, sa štát uchýli k tlačeniu peňazí. Peňazovod z rotačiek je ten najjednoduchší spôsob, ako získať peniaze, a politici si vždy zvolia najjednoduchší spôsob. Oveľa menej náročné je natlačiť peniaze a zaplatiť nimi svoje dlhy, ako šetriť a k rastu sa dostať cestou zodpovednej hospodárskej politiky.

Predpokladajme, že ekonomickí lídri vždy budú voliť cestu menšieho odporu. Potom je to bludný kruh. Veď počas "normálneho" obdobia nešetria, načo by aj mali? Udrie kríza, deficit stúpa, bankový systém sa dostáva na pokraj bankrotu. Dajú sa urobiť škrty a trpieť počas nasledujúcich desať rokov. Alebo vytlačiť peniaze. Aké jednoduché! Štátny dlh sa zvyšuje, úroky sa dostanú na nulu, takže situácia sa zdá byť zvládnuteľná. Ale len do vtedy, kým úrokové sadzby opäť nezačnú rásť. V takom prípade dlh rozdrví celý systém.

Z tejto neľahkej situácie vedie von až sedem ciest:
1, Eliminovanie dlhu infláciou
2, Rázne škrty vládnych výdavkov (dôchodky, sociálne dávky)
3, Čiastočný bankrot
4, Trvalá záporná reálna úroková miera, čiže zdaňovanie úspor  
5, Zvýšenie daní na splácanie dlhov
6, Krach a zavedenie nových peňazí
7, Zdanenie bankových vkladov na Cyperský spôsob

Sedem možností ako vystúpiť z dlhovej špirály, v ktorej sa jednotlivé krajiny vďaka papierovým peniazom nachádzajú. Ak sa vrátime k predpokladu, že politici sa vždy snaží voliť cestu najmenšieho odporu, dá sa predpokladať, že k vyriešeniu dlhovej krízy využijú body 1 a 4. No aj napriek neštandardným nástrojom, akým je aj kvantitatívne uvoľňovanie, teda pumpovanie likvidity do ekonomiky, inflácia nerástla. Celkom "neposlušne" klesla pod jedno percento. Problém je v rozmnožovaní. Centrálne banky totiž spoliehajú na tzv. multiplikátor, ktorý hovorí o tom, koľkokrát sa peniaze napumpované centrálnou bankou v ekonomike rozmnožia. Pred krízou sa jeden dolár vydaný centrálnou bankou USA rozmnožil osemkrát. Teraz je to ale len trikrát. Efektivita menovej politiky sa krízou znížila o viac ako polovicu. Behom pár mesiacov.

Trh predpokladá, že s kvantitatívnym uvoľňovaním skončí Fed budúci rok. Kohútik peňazovodu sa utiahne, veď nezamestnanosť klesá a ceny nehnuteľností rastú.

Ak ale inflácia klesla pod jedno percento s kvantitatívnym uvoľňovaním, dá sa predpokladať, že začne rásť bez neho? „Ak by nezamestnanosť klesla až na predkrízovú úroveň, tak by pracovné príjmy prefinancovali 85 percent predkrízovej ​​spotreby. Tých zvyšných 15 percent ide na vrub dlhu,“ tvrdí David Navrátil, hlavný ekonóm Českej sporiteľne. Neustále rastúceho dlhu.

Známy kritik Fedu Marc Faber si myslí, že Fed nikdy úplne neukončí kvantitatívne uvoľňovanie. Ako uviedol v rozhovore pre CNBC, guvernéri Fedu by podľa neho mohli sedieť na dynamite, poliať ho benzínom, zapáliť si cigaru a zápalku hodiť do benzínu, bez toho aby si uvedomili hroziace nebezpečenstvo. Táto kritika ekonómov z Fedu podľa Fabera vychádza z toho, že guvernéri v mnohých prípadoch nestrávili jediný deň v biznise, ktorý svojimi rozhodnutiami bezprostredne ovplyvňujú.

"Takzvané ekonomické oživenie v júni oslávi štvrté narodeniny. Ekonomika teda veľmi pravdepodobne zase niekedy oslabí, načo Fed vyhlási, že ešte neurobil dosť pre rast ekonomiky, takže bude musieť rozlievať doláre ďalej," uviedol Faber.

Známy pesimista pripúšťa, že skôr či neskôr príde k zníženiu objemu odkupovaných dlhopisov, ale pri ďalšej príležitosti Fed program opäť navýši. "Behom pár rokov budú podľa mňa odkupy výrazne mohutnejšie ako dnes," povedal Faber.

Súvisiace články

Aktuálne správy