Parlament odobril budúcoročný rozpočet Sociálnej poisťovne

Podľa exministra práce Jozefa Mihála je vyplácanie dôchodkov v budúcnosti ohrozené.

Sociálna poisťovňa by mala mať v budúcom roku celkové príjmy takmer 7,43 mld. eur a výdavky takmer 6,9 mld. eur. Z celkových budúcoročných príjmov by mal 0,5 mld. eur predstavovať prebytok z tohto roku a sumou 1,06 mld. eur má poisťovni v budúcom roku pomôcť štát. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Sociálnej poisťovne pre budúci rok, ktorý v utorok odobrili poslanci Národnej rady SR.

Podľa exministra práce Jozefa Mihála (SaS) je vyplácanie dôchodkov v budúcnosti ohrozené. Na to, aby štát zabezpečil vyplácanie dôchodkov, totiž do Sociálnej poisťovne musí prostredníctvom dotácií nalievať čoraz viac peňazí. „Na jedného dôchodcu je to dotácia zhruba tisíc eur ročne. Keby táto dotácia neprišla, tak by dôchodky zo Sociálnej poisťovne museli byť o 80 eur mesačne nižšie. Je toto dotovanie dlhodobo udržateľné?“ opýtal sa Mihál ešte minulý týždeň v parlamentnej rozprave ku návrhu rozpočtu.

Exminister práce vidí problémy okrem demografického vývoja aj v politike vlády Roberta Fica. Podľa Mihála totiž v posledných mesiacoch klesol počet živnostníkov o 40 tisíc, čo sa prejavilo aj na znížení príjmov z ich odvodov. „Všetci dobre viete, prečo sa to stalo,“ povedal poslancom Smeru. Podobný postoj v rozprave zaujal podpredseda KDH Július Brocka, podľa ktorého by sa vláda konečne mala zamyslieť nad tým, čo so Sociálnou poisťovňou urobí.

Súvisiace články

Aktuálne správy