Delegácia Trojky sa vráti do Atén v polovici januára

Delegácia takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) v pondelok (16. 12.) prerušila svoju prácu v Grécku. „V niektorých veciach sme dosiahli pokrok,“ uviedol v pondelok večer predstaviteľ MMF Poul Thomsen. Informovala o tom agentúra DPA.
Delegácia sa vráti do Atén v januári, uviedol dnes v gréckej televízii minister financií Jannis Stournaras. Naďalej teda panuje neistota týkajúca sa uvoľnenia ďalšej časti vo výške 1 miliardy eur z finančnej pomoci pre Grécko. Podľa Stournarasa o ďalšej tranži rozhodnú ministri financií eurozóny ešte dnes večer.
Čiastočná dohoda môže podľa mediálnych správ viesť k uvoľneniu ďalších peňazí. Trojka sa s vládou dohodla na zoštíhlení štátneho podniku vyrábajúceho muníciu a zbrane EAS. Podľa mediálnych správ by mal podnik prepustiť takmer 500 zamestnancov. Zostať by malo okolo 350.
Atény sa naopak s veriteľmi zatiaľ nedohodli na výške diery v budúcoročnom rozpočte. Preto by sa delegácia Trojky mala v polovici januára vrátiť do Grécka. Ministri financií eurozóny na svojom minulotýždňovom zasadnutí požadovali od Atén pokračovanie v reformách a úsporných opatreniach a varovali ich, aby sa neodchýlili od reformného kurzu.
Ekonomická situácia v krajine je naďalej zlá. Miera nezamestnanosti sa pohybuje na rekordných úrovniach okolo 27 % a spotrebiteľské ceny pokračujú v poklese. Ekonomika krajiny by sa mala v roku 2014 vrátiť k miernemu rastu, ktorého tempo by podľa aktuálnych predpovedí malo dosiahnuť 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy