Plány zatvárať banky v eurozóne sú možno príliš komplexné

Šéf ECB Mario Draghi má obavy, že nové rozhodovanie by mohlo byť priveľmi komplexné a financovanie by nemuselo byť dostatočné

Plány EÚ na zatváranie upadajúcich bánk sú možno príliš komplexné a neadekvátne finančne zabezpečené. V pondelok to uviedla Európska centrálna banka (ECB). Predstavitelia eurozóny sa pokúšajú dosiahnuť v tejto oblasti dohodu už tento týždeň. Európski ministri financií chcú dosiahnuť dohodu o tom, ako si poradiť s upadajúcimi bankami ešte pred summitom v Bruseli, ktorý sa uskutoční od 19. decembra do 20. decembra.

„Mám obavy, že rozhodovanie by mohlo byť priveľmi komplexné a financovanie by nemuselo byť dostatočné,“ povedal šéf ECB Mario Draghi. Európski ministri a vysokí predstavitelia sa tento týždeň pokúsia odsúhlasiť jednotný mechanizmus riešenia krízových situácií v problémových bankách (SRM – single resolution mechanism).

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Yves Mersch v novembri vyzval na včasné zavedenie SRM. Mersch uviedol, že keďže sa bankový dohľad dostal na európsku úroveň, to isté sa musí stať aj s mechanizmom riešenia problémov bánk. „Preto dôrazne podporujeme časový harmonogram, o ktorom sa uvažuje. Podľa tohto harmonogramu by SRM začal fungovať od 1. januára 2015,“ povedal Mersch.

Súvisiace články

Aktuálne správy