Politické napätie ohrozuje rating Ukrajiny, tvrdí Fitch

Dlhodobý úverový rating Ukrajiny na stupni B- znamená, že existuje reálna hrozba platobnej neschopnosti, pričom krajina má iba obmedzený manévrovací priestor, varuje medzinárodná ratingová agentúra

Protivládne demonštrácie na Ukrajine predstavujú dodatočnú hrozbu pre úverový rating krajiny, uviedla v pondelok medzinárodná ratingová agentúra Fitch. Čím dlhšie patová situácia potrvá, tým väčšie je riziko, že politická neistota spôsobí pokles domácich investícií a únik kapitálu do zahraničia, tvrdí agentúra, podľa ktorej aktuálny vývoj naznačuje, že riešenie krízy nie je na dosah. Schopnosť Ukrajiny splácať dlhodobé záväzky ratingová agentúra v súčasnosti hodnotí na stupni B- s negatívnym výhľadom. To poukazuje na reálnu hrozbu platobnej neschopnosti, pričom krajina má iba obmedzený manévrovací priestor, varuje Fitch.

Rozhodnutie nepodpísať minulý mesiac kľúčové dohody s Európskou úniou, očividne pod tlakom Ruska, viedlo na Ukrajine k masovým demonštráciám, ktoré trvajú už vyše troch týždňov. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb. Prvé a doposiaľ jediné stretnutie medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou sa v piatok skončilo bez výsledku. Komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle v nedeľu oznámil, že Európska komisia zastavila práce na plánovanej asociačnej dohode s Ukrajinou, kým EÚ nedostane od Janukovyča „jasný záväzok“, že chce dohodu podpísať. Ukrajinský premiér Mykola Azarova opakovane reagoval vyhlásením, že integrácia do únie je pre jeho krajinu stále prioritou.

Súvisiace články

Aktuálne správy