Priemyselná produkcia USA v novembri prudko vzrástla

Priemyselná produkcia USA v novembri vzrástla najstrmšie za uplynulý rok a viac, ako očakávali analytici z Wall Street. Dôvodom bolo výrazné oživenie ťažobného priemyslu a automobiliek. To signalizuje, že aj americká ekonomika naberá v poslednom kvartáli roka tempo. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, sa výkon amerického priemyslu ako celku v novembri zvýšil o 1,1 % v porovnaní s októbrom, keď po revízii stúpol len veľmi mierne, medzimesačne o 0,1 %. Analytici pritom odhadovali, že priemyselná produkcia najväčšej svetovej ekonomiky sa v sledovanom období zvýši o 0,5 % po tom, ako predbežné výsledky naznačovali, že v októbri klesla o 0,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že kľúčový výrobný sektor, ktorý sa na celkovej priemyselnej produkcii v USA podieľa zhruba 75 %, zaznamenal v novembri opäť rast, už štvrtý mesiac po sebe, a to 0,6 %. Výraznou mierou sa pod tento vývoj podpísalo zvýšenie produkcie v automobilovom sektore. Presnejšie, výroba áut a autokomponentov stúpla v novembri medzimesačne o 3,4 %.
Chladné novembrové počasie s teplotami nižšími ako je dlhodobý priemer, prinieslo aj väčšiu spotrebu energií. Výkon energetického sektora v dôsledku toho vzrástol v novembri o 3,9 % v porovnaní s októbrom, keď sa znížil medzimesačne o 0,3 %. Aj produkcia baní a ropných spoločností sa minulý mesiac zvýšila o 1,7 %, zatiaľ čo v októbri klesla o 1,7 %.
Celkovo bol výkon amerického priemyslu v novembri prvýkrát vyšší ako v období pred recesiou, ktorá sa v USA začala v decembri 2007.
Analytici pritom pozorne sledujú vývoj v priemysle USA, ktorý bol počas krízy jedným z motorov ožívania americkej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy