Desať vecí, ktoré vám miliardári neprezradia

, MarketWatch Foto:SITA

Väčšinu svetového bohatstva má v rukách hŕstka boháčov. S čím sa pred „plebsom“ nikdy nepochvália?

1. "Bohatnem stále viac"

V poslednom roku dosiahla hodnota bohatstva svetových miliardárov rekordné maximum. Dopomohlo k tomu okrem iného 200 nováčikov vrátane Marka Zuckerberga z Facebooku. Rebríček miliardárov Forbesu pre rok 2013 združuje 1 426 miliardárov s celkovou čistou hodnotou 5,4 bilióna USD, čo je rast o 17 % v porovnaní so 4,6 bilióna USD v predchádzajúcom roku. Rebríček navyše nezahŕňa kráľovské rodiny a diktátorov.

Podľa prieskumu Wealth – X a UBS je priemerné čisté imanie každého miliardára 10,8 miliardy USD, kým vlani to bolo 9,1 miliardy USD. Zvyšku Američanov od Veľkej recesie bohatstvo naopak kleslo, až teraz sa trend začína pomaly obracať. Ku koncu júna bolo priemerné bohatstvo americkej domácnosti podľa dát Fedu 652 449 USD, teda 95 % úrovne z roku 2007. Na prvý pohľad je to vysoké číslo, ale treba si uvedomiť, že väčšinu z toho tvoria hodnoty ich rodinných domov a bytov a že celonárodný priemer zvyšujú práve miliardári.

2. "Jeden milión už nie je nič, časy sa menia"

V čase, kedy je cena domu na Manhattane okolo milióna dolárov, byť milionárom už automaticky neznamená byť superboháčom. Je to len známkou toho, že vlastníte dom v New Yorku alebo San Franciscu. V očiach verejnosti už je dokonca aj hodnota imania 10 miliónov USD spodnou úrovňou väčšieho bohatstva. Byť milionárom už nestačí, je potrebné byť miliardár, aby ste dohnali globálnu elitu, ako sú Jones, Gates alebo Buffett.

3. Pánsky klub

Ženy sa síce do rebríčka Forbesu už tiež postupne dostávajú, medzi 1 426 miliardármi je teraz 138 žien, pred rokom ich bolo 104. Ale aj tak sú miliardári z 90 % muži. Nie je prekvapením, že len 4 % pozícií vrcholných manažérov vo firmách z Fortune 1000 zastávajú ženy, čo je zanedbateľný podiel oproti 18 % členiek Kongresu a 30 % sudcov US District Court.

Najbohatšia žena sveta Liliane Bettencourt zdedila 30miliardové imanie po otcovi, zakladateľovi L' Oréal. Ale napríklad Rosalia Mera, jedna z 20 najbohatších žien sveta, si k bohatstvu dopomohla sama. Spoluzakladateľka reťazca Zara zomrela v auguste.

4. "Som možno šikovný, ale cestičku som mal vychodenú"

Podľa nedávneho prieskumu majú americkí miliardári to najlepšie vzdelanie. Narodili sa šikovní, alebo do správnej rodiny? Väčšina miliardárov, vrátane syna úspešného právnika, Billa Gatesa, sa už narodila do vyššej strednej triedy. "Prvý trik, aby ste sa stali miliardárom, je narodiť sa ako milionár," hovorí autor knihy The Accidental Billionaires, Ben Mezrich.

5. "Nakladám s peniazmi ako milionár v hre Monopoly"

Ruskí oligarchovia kupujú jachty za miliardy dolárov. Opulentné výdavky ale nemusia byť pravidlom. Napríklad Oprah Winfrey si kúpila kabelku Tom Ford len za 38 tisíc dolárov. Kabelka stála len 0,001 % z jej bohatstva.

"Niektorí miliardári nie sú za každú cenu rozhadzovační," podotýka David Friedman z Wealth – X. Mnohí z nich strávili život snahou dosiahnuť zisk a účtovníctvo majú stále v hlave. "Sú schopní sa v reštaurácii pohádať o 50 centov, potom ale idú a kúpia si lietadlo za 50 miliónov," dodáva.

6. "Naša nočná mora: rozvodoví právnici"

Našťastie, a nie náhodou, je rozvod medzi bohatými relatívne vzácny. V manželskom zväzku je 84 % miliardárov a podľa prieskumu Wealth – X sa v priemere rozvádza len 8 % z týchto manželstiev. Americká miera rozvodov je, podľa štúdie National Marriage Project na Virgínskej univerzite, niečo medzi 40 až 50 %.

Miliardárske rozvody môžu stáť stovky miliónov dolárov, navyše si veľkú daň vyberú na súkromí páru, píše autorka životopisov niektorých miliardárov Janet Lowe. Rozvod bývalého šéfa General Electric Jacka Welcha a jeho druhej ženy Jane z roku 2003 je toho ukážkovým príkladom. Rozvodové papiere odhalili, na akej vysokej nohe si manželský pár žil a aké štedré benefity Welch dostával ako vyslúžilý manažér GE. Americká komisia pre cenné papiere následne spustila vyšetrovanie a Welch sa kompenzačného balíka, ktorý mu zabezpečoval 2,5 milióna USD ročne, dobrovoľne vzdal.

7. "Nezbohatli sme investíciami do akcií"

Keď chcete byť miliardárom a začínate od piky, nemali by ste staviť na akciový trh, radia odborníci. Šťastlivec, ktorému sa naskytne príležitosť investovať na dne trhu a predať na vrchole, si môže prísť na svoje, ale je to skôr výnimka, málokedy sa vďaka tomu stane miliardárom. "Ak sa vám podarí prekonať akciové indexy o 1 percentuálny bod konzistentne napríklad 20 rokov, ste superhviezda," tvrdí Martin Fridson, autor How to Be a Billionaire: Proven Strategies From the Titans of Wealth. Aby ste sa ale týmto spôsobom stali miliardári, museli by ste si veľmi dlho počkať.

Podľa Roberta Kleina, zakladateľa a prezidenta Retirement Income Center, mnohí miliardári ako Steve Jobs, Bill Gates, alebo Mark Zuckerberg zarobili na startupoch. "Oveľa pravdepodobnejšie sa stanete miliardárom v Silicon Valley ako na Wall Street," hovorí Mark Martiak, stratég Premier Financial Advisors. "Wall Street začne byť dôležitejšia až neskôr, až pre ochranu a správu bohatstva."

8. "Kreatívne účtovníctvo? Prečo nie rovno daňové úniky?"

Nie je k dispozícii žiadna štatistika, ktorá by preukázala, že sa superbohatí plateniu daní vyhýbajú častejšie než priemerní občania. Avšak kauzy, v ktorých figurujú miliardári, si získavajú viac mediálnej pozornosti. Hlavne kvôli obrovským sumám.

Medzi ilegálnymi daňovými únikmi a legálnym kreatívnym účtovníctvom je tenká hranica. Boháči nie sú hlúpi, tak prečo by nemali využiť príležitosť platiť nižšie dane. Vzhľadom k tomu, že väčšina ich príjmov plynie z investícií, príjmy sa im zdaňujú pri nižších úrovniach než mzdy. Podľa reportu Congressional Research Service z roku 2012 platilo okolo 25 % všetkých milionárov, 94 500 daňových poplatníkov, nižšiu daňovú sadzbu z príjmov než 10,4 milióna zostávajúcich Američanov so strednými príjmami.

9. " Rodina ma nenávidí, miluje ale moje peniaze"

Deti Giny Rinehartovej, najbohatšej ženy Austrálie, ju obžalovali z toho, že stála za vážnym pochybením ako poručníčka veľkého rodinného miliardového trustu s tým, že sa snažila oddialiť dátum, kedy jej štyri deti získajú prístup k peniazom. Nie všetky rodinné spory sú ale o peniazoch. Finančník T. Boone Pickens obvinil svojho syna Michaela z ohovárania, urážky na cti, zásahu do súkromia a neoprávneného vstupu do počítačových systémov po tom, čo Michael písal o rodine na blogu 5 Days In Connecticut.

10. "Poučil som sa z Kráľa Leara"

Väčšina miliardárov odkáže svoje imanie potomstvu, alebo ich vloží do rodinného biznisu. Tri z detí Donalda Trumpa práve v takom pracujú, dokonca sa objavujú aj v jeho reality show.

Podobný prístup sa ale už teraz príliš nenosí. V kurze je iniciatíva "Giving Pledge" pánov Buffetta a Gatesa. Iniciatívu podpísalo už minimálne 30 miliardárov od roku 2009, kedy vznikla. Od superboháčov žiada, aby sa vzdali polovice svojho bohatstva. Napríklad sám Buffett prisľúbil 99 % svojho bohatstva. Deťom odkáže len toľko, "aby mali dosť, ale pritom ich to nepokazilo".

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy