Výrobné ceny v Česku v novembri vzrástli viac, ako sa čakalo

Výrobné ceny v Česku po októbrovej stagnácii v novembri vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali, a to medziročne o 0,7 % namiesto odhadovaných 0,1 %. Dôvodom je podľa analytikov intervencia Českej národnej banky proti českej korune. Informovali o tom agentúry RTTNews a finančný portál Patria.cz.
V medzimesačnom porovnaní sa index výrobných cien v Česku v novembri zvýšil o 0,8 %.
Česká národná banka dosiahla svoje, konštatuje Patria. V mnohých odvetviach sa totiž obchoduje v eurách. Oslabenie koruny sa tak premietlo do zvýšenia cien.
Najvýraznejšie sa oslabenie kurzu koruny premietlo v automobilovom priemysle, kde ceny stúpli medziročne o 3 %, a tiež do cien výpočtovej techniky a elektroniky, ktoré sa zvýšili o 2 %. Slabšia koruna tiež zdražila dovážané suroviny a materiály, preto napríklad ceny rafinérskych produktov a koksu stúpli o 1,6 %, o rovnaké percento vzrástli i ceny kovov a kovových výrobkov.
Patria dodáva, že vplyv slabšej koruny sa ešte v plnej miere nepremietol do výrobných cien v priemysle, ale v priebehu budúceho roka by mala inflácia v priemysle postupne zrýchľovať. Na konci roku sa bude pohybovať v rozmedzí od 2 do 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy