Renault a Dongfeng podpísali dohodu o spoločnom podniku

Továreň za 1,3 mld. USD v meste Wuhan v centrálnej Číne má začať výrobu v roku 2016 s počiatočnou kapacitou 150 tis. áut ročne

Francúzska automobilová skupina Renault a čínska spoločnosť Dongfeng podpísali v pondelok dohodu o vytvorení spoločného podniku, do ktorého plánujú v Číne investovať 1,3 mld. USD. Továreň v meste Wuhan v centrálnej časti krajiny má začať výrobu v roku 2016 s počiatočnou kapacitou 150 tis. áut ročne.

Generálny riaditeľ Renaultu Carlos Ghosn označil projekt za „strategickú alianciu“ a dodal, že s čínskym partnerom chce francúzska skupina spolupracovať napríklad pri vývoji elektrických áut. Druhý najväčší výrobca automobilov v Číne, Dongfeng, vyrobil vlani 3,08 mil. áut. Spoločnosť má v Číne spoločné podniky s japonským Nissanom a francúzskou automobilkou PSA Peugeot Citroën. Podľa agentúry AFP patrí Renault medzi posledné globálne automobilové koncerny, ktoré zatiaľ nemajú v Číne vlastné výrobné závody.

Čína predstavuje najväčší automobilový trh na svete. Vlani sa tam predalo 15,5 mil. áut, čo bolo o 7,1 % viac ako v roku 2011. Poradenská firma McKinsey prognózuje, že trh s osobnými autami v Číne bude rásť každoročne v priemere o 8 % do roku 2020, kedy dosiahne 22 mil. kusov.

(1 EUR = 1,3727 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy