Francúzsko potrebuje hospodárske reformy, tvrdí Draghi

"Konkurencieschopnosť ekonomiky ostáva nedostatočná a posilňovanie verejných financií sa ďalej nemôže spoliehať na zvyšovanie daní," povedal šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi

Francúzsko musí presadzovať hospodárske reformy, aby obnovilo zhoršujúcu sa konkurencieschopnosť a nemôže sa ďalej spoliehať na zvyšovanie daní. Spoločnosti totiž potrebujú hospodársku stabilitu, aby investovali. V nedeľu to uviedol šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Podľa jeho slov Francúzsko „vynaložilo obrovské úsilie a je dôležité, aby pokračovalo cestou reforiem“. „Konkurencieschopnosť ekonomiky ostáva nedostatočná a posilňovanie verejných financií sa ďalej nemôže spoliehať na zvyšovanie daní,“ doplnil Draghi.

Vláda prezidenta Francoisa Hollandea uskutočnila reformu dôchodkového systému, reformovala aj pravidlá na trhu práce, aby stimulovala zamestnávanie. Snahy o znižovanie rozpočtového deficitu sa však zatiaľ opierali o zvyšovanie daní. Napriek reformnému úsiliu v krajine je miera nezamestnanosti vo Francúzsku na úrovni 11 % a hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska v treťom kvartáli oslabil o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy