Plány švajčiarskej vlády sú nereálne, tvrdí šéf UBS

Plán Švajčiarska, aby bankový sektor v krajine dosahoval vyššiu úroveň ukazovateľa leverage ratio (LR), považuje šéf banky UBS Sergio Ermotti za nereálny

Plán Švajčiarska, aby bankový sektor v krajine dosahoval vyššiu úroveň ukazovateľa leverage ratio (LR) je nereálny. V nedeľu to uviedol šéf banky UBS Sergio Ermotti pre nedeľník Schweiz am Sonntag. LR stanovuje pomer bankového kapitálu k aktívam banky, bez ohľadu na ich rizikové váhy.

„V súvislosti s požiadavkou dosiahnuť hodnotu ukazovateľa LR v intervale od 6 % do 10 % môžem povedať, že je nereálne vysoká,“ povedal Ermotti. Podľa jeho slov by takýto krok znamenal, že by stúpla úroková sadzba hypotekárnych aj podnikateľských úverov, a to by znamenalo, že by sa skončilo obdobie ponúkania priaznivých úverov, z ktorých švajčiarska ekonomika ťažila posledných päťdesiat rokov.

K zvýšeniu ukazovateľa LR v novembri vyzvala švajčiarska ministerka financií Eveline Widmer-Schlumpfová. „Musíme sa zamyslieť nad tým, či musíme ďalej zlepšiť kapitálovú bázu,“ povedala Widmer-Schlumpfová. Podľa slov ministerky sa diskutuje o tom, že výška ukazovateľa LR by mala byť na úrovni od 6 % do 10 %.

Táto hodnota je teda dvakrát až trikrát vyššia než požiadavky, ktoré stanovujú medzinárodné regulačné pravidlá Bazilej III. Tie by mali vstúpiť do platnosti v roku 2019. Bazilej III požaduje, aby banky držali kapitál minimálne na úrovni troch percent celkových aktív bez ohľadu na rizikové váhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy