Írsko cez víkend vystúpi zo záchranného programu

Írsko tento víkend po troch rokoch vystúpi zo záchranného programu. Je tak prvou zachraňovanou krajinou eurozóny, ktorá už nebude potrebovať zahraničnú pomoc. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Vláda v Dubline získala v roku 2010 zo záchranného fondu eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) úver vo výške 67,5 miliardy eur potom, ako sa krajina po krachu realitného sektora dostala do finančnej krízy. Trojročný program sa 15. decembra končí a Írsko je prvou z piatich zachraňovaných krajín, ktorá ho úspešne zvládla.
Vláda premiéra Endu Kennyho za to však tvrdo zaplatila, stratila zhruba tretinu podpory. Úsporné opatrenia a reformy, ktoré musel kabinet zavádzať, aby ozdravil verejné financie, zhoršili životnú úroveň obyvateľov.
Kabinet dúfa, že ratingové agentúry ocenia jeho snahu a ukončenie írskeho záchranného programu sa pozitívne premietne aj do ich hodnotenia. Výnos z írskych dlhopisov sa momentálne pohybuje okolo úrovne 3,5 %.
Aj miera nezamestnanosti v krajine klesla a v septembri dosiahla 12,9 %. To bola jej najnižšia úroveň od roku 2009. Vláda očakáva, že výkon ekonomiky na budúci rok stúpne o 1,8 %.
Premiér Kenny chce v nedeľu 15. decembra vystúpiť v televízii, aby sa poďakoval obyvateľom krajiny za veľké obety, ktoré museli v uplynulých rokoch priniesť v rámci úsporných opatrení a reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy