SR podporovala kompromis o biopalivách, ale dohoda sa nezrodila

Na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Bruseli nebol prijatý navrhnutý kompromis na úpravu európskej smernice o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov, ktorý bude mať priamy vplyv na pestovateľov biomasy a výrobcov biopalív. Uviedol pre TASR minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Cieľom súčasnej smernice EÚ o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov, ktorá sa týka používania biopalív, je dosiahnuť do roku 2020 využitie obnoviteľných zdrojov vo výške 10 %.
Minister ďalej uviedol, že členské krajiny EÚ sa počas rokovaní s predstaviteľmi Európskeho parlamentu rozdelili na dva tábory. Na jednej strane boli štáty, ktoré pôvodný návrh smernice považujú za nízky a likvidačný pre investorov a pre štruktúru poľnohospodárstva, na strane druhej zas boli štáty, ktoré požadovali stanovený limit znížiť na 5 %.
Malatinský naznačil, že delegácie sa na návrh litovského predsedníctva v EÚ nakoniec dohodli na kompromisnom 7-% limite, ale aj napriek tomu sa našlo šesť až sedem krajín z oboch strán názorového spektra, ktorým sa to zdalo príliš málo či príliš veľa a nepodporili rodiacu sa dohodu.
„Slovensko súhlasilo s kompromisom, ktorý bol dosiahnutý v posledných fázach rokovania,“ poznamenal Malatinský.
Minister spresnil, že na Slovensku máme v tomto sektore rozbehnuté viaceré projekty, ktoré vláda podporila v rámci doteraz platných smerníc a európskej legislatívy, čomu sa prispôsobili aj naše zákony. Skonštatoval, že drastické znižovanie podielu biopalív, ako navrhovali niektoré členské štáty, by jednak poškodilo investorov a bolo by aj v neprospech nastavenej štruktúry nášho poľnohospodárstva. Aj napriek tomu však SR bola ochotná akceptovať kompromisný návrh 7 %, čo Malatinský uviedol aj na Rade ministrov.
Šéf rezortu hospodárstva upozornil, že vzhľadom na európsku energetickú politiku, na skutočnosti na svetových trhoch s obnoviteľnými zdrojmi a doteraz prijímané zákony, sa vytvorili určité právne rámce, ktoré majú dlhodobý charakter, a ktoré nemožno meniť z roka na rok.
„My sme za to, že treba veci analyzovať a robiť kroky tak, aby ich jednotlivé štáty zvládli,“ opísal postoj SR minister Malatinský. Dodal, že ak by boli aj ostatné členské štáty za navrhnutý kompromis, Slovensko by za túto dohodu hlasovalo.
Ministri aj poslanci Európskeho parlamentu už vyzvali Grécko, ktoré od januára preberie polročné predsedníctvo v EÚ, aby sa vážne zaoberalo revíziou tejto smernice. Podľa kuloárnych rečí však k tomu nedôjde skôr ako v druhej polovici roka 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy