Výroba priemyslu EÚ v októbri medzimesačne klesla o 0,7 %

Medziročne však októbrová priemyselná produkcia Európskej únie o 0,8 % posilnila.

Sezónne upravená priemyselná výroba v eurozóne v októbri medzimesačne oslabila o 1,1 % a októbrová priemyselná produkcia celej 28-člennej Európskej únie sa oproti septembru zmenšila o 0,7 %. Medziročne však októbrová priemyselná výroba eurozóny o 0,2 % vzrástla a priemyselná produkcia celej EÚ medziročne posilnila o 0,8 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa priemyselná výroba v októbri medzimesačne zmenšila v dvanástich štátoch a vzrástla v jedenástich. Najvýraznejšie oproti septembru oslabila v Írsku (-11,6 %), na Malte (-7,4 %), v Holandsku (-3,5 %) a vo Švédsku (-1,4 %). Najviac medzimesačne posilnila v Litve (2,2 %), v Dánsku (1,8 %) a v Českej republike a v Rumunsku zhodne o 1,7 %.

V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka v rámci štátov EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa októbrová priemyselná produkcia zväčšila v dvanástich krajinách a klesla v jedenástich. Najvýraznejší medziročný rast evidovali v Rumunsku (10,2 %), v Estónsku (6,9 %), v Maďarsku (6,1 %) a v Českej republike (6 %). Najviac medziročne priemysel oslabil na Malte (-13,9 %), v Írsku (-7,5 %), vo Švédsku (-6,5 %) a v Grécku (-5,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy