Tento podvod môžu skúšať aj na vás, buďte podozrievaví!

, PC;lad Foto:SITA

On - line podvodníci sa aktuálne, okrem iného, sústredia aj na komplikovanú politickú situáciu na Ukrajine. Oplatí sa, ak budete opatrní a pochybovační, ak vám od vášho známeho príde e - mail, v ktorom tvrdí, že je na Ukrajine a potrebuje okamžité finančnú pomoc.

Zdá sa, že internetoví podvodníci prišli na to, ako ťažiť z neprehľadnej napätej situácie, vyvolávajúcej masové protesty na Ukrajine. Do mnohých schránok elektronickej pošty v týchto dňoch prichádza takmer identická správa. Z emailovej adresy známeho je odoslaná prosba o pomoc. Presnejšie, tak sa tvári. V liste sa uvádza, že dotyčný bol na Ukrajine prepadnutý, okradli ho, vzali mu ​​telefón, šperky i hotovosť. Pisateľ listu žiada o okamžitú pomoc, potreboval by 2500 dolárov. Zaujímavé je, že v liste sa nezmieňuje o žiadnom čísle účtu, ani banke. Odosielateľ však žiada okamžitú odpoveď. Ale pozor! Spätná adresa nie je tá, ktorú poznáte. Je mierne upravená v jednom, dvoch písmenách, túto zmenu nemusíte na prvý pohľad postrehnúť. Je pravdepodobné, že podvodníci sa snažia týmto spôsobom kontaktovať s nič netušiacou obeťou, ktorá chce podať pomocnú ruku priateľovi v núdzi.

Metódy podvodníkov sú stále prepracovanejšie. Aj tento príklad na to poukazuje. Mali by ste byť na pozore, aj keď ide o pomoc „známemu“. Je dôležité si uvedomiť na akú adresu posielame svoju odpoveď, pre istotu sa skúste skontaktovať s danou osobou po telefóne aj napriek tomu, že v liste píše, že mu bol odcudzený. Samozrejme v žiadnom prípade nezverejňujte žiadne údaje týkajúce sa bankových účtov, najmä číslo bankového účtu, číslo karty a PIN.

AK nemáte e-mailovú adresu, ale len poštovú, podvodníci si vás nájdu aj tak. Teraz, počas predvianočného obdobia, je pošta zahltená doručovaním sviatočných želaní, balíkov a tovaru z internetových obchodov. Tento stav sa snažia zneučiť aj špekulanti. Zazvoní vám pri dverách milá pani poštárka s dobierkou v ruke. Mnohí si ani nepamätáme, čo sme si pred mesiacom objednávali z e-shopov, automaticky tak preberanie podpisujeme. Cena za dobierku 2,99 eura. Prekvapenie nastáva po otvorení malej listovej obálky, je síce o niečo ťažšia, aj hmatom sa dá zistiť, že "niečo" v nej skutočne je. Na malom útržku papiera je vytlačené:

Dobrý deň, chcem aby ste si uvedomili, že:
Každý deň je darom!!!
Každý deň stojí jednoducho za to. Prináša nové zážitky a nové skúsenosti. Hriechom je, neprežiť čo i jeden deň naozaj naplno. Žiadny deň sa neopakuje. Snažme sa svoje dni naplniť skutočnou a nefalšovanou radosťou zo života. Zažime deň s pokojným a veselým duchom. Deň plný radosti a optimizmu. Brian Tracey píše, že prvá hodina dňa určuje, aký bude celý deň. Ak sa zobudíme nahnevaní a mrzutí, potom celý deň bude zodpovedať tejto nálade. Ak sa zobudíme pozitívne naladení s veselou mysľou, tak bude vyzerať i celý deň a preto keď sa ráno zobudíte, majte pri sebe tento kamienok, chyťte ho do dlane a myslite na príjemné veci, snažte sa byť takým človekom, akého by ste chceli stretnúť, pomhajte ľuďom a každý deň sa snažte spraviť malý krôčik k splneniu vašich snov.
Nezabudnite, že zajtra tu nemusíte byť…

V lístku je pribalený malý kamienok. Nech už veríte napísaným slovám, alebo nie, za tento list musel odosielateľ (tento krát Marek Šimon zo Žiaru nad Hronom) zaplatiť 1,95 eur.Ak by ste sa milej pani poštárky opýtali, od koho je dobierka, nemuseli by ste ju prevziať. Samozrejme ak vám to zvedavosť dovolí. Ťažko povedať, koľko si Marek dokáže pred Vianocami zarobiť, keď na jednom liste má 1,04 eura a nevieme koľko listov sa mu neprevzatých vráti späť, za čo bude musieť opäť platiť. Skôr by nás malo zaujímať, prečo si vybral práve nás a ako sa dostal k našej adrese.

 

.

Súvisiace články

Aktuálne správy