Zisk aj tržby Inditexu za 9 mesiacov vzrástli

Španielsky odevný reťazec Inditex dosiahol za deväť mesiacov do konca októbra mierny nárast zisku, aj keď jeho tržby stúpli o 5 %. Rozhodujúci bude preto posledný kvartál obchodného roka 2013/2014. Inditex dúfa, že vianočná nákupná sezóna a oživenie európskych ekonomík, ktoré prekonali recesiu, mu pomôžu k lepším výsledkom, konštatujú agentúry Reuters a RTTNews.
Čistý zisk najväčšieho maloobchodného predajcu odevov na svete, ktorému patrí osem značiek: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home a Uterqüe, sa za 9 mesiacov do konca októbra zvýšil na 1,67 miliardy eur z 1,655 miliardy eur v rovnakom období minulého roka.
Tržby reťazca v sledovanom období stúpli o 5 % na 11,93 miliardy eur z 11,36 miliardy eur pred rokom, pričom jeho obrat v lokálnych menách vzrástol o 8 %.
Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v období február-október stagnoval na úrovni 2,78 miliardy eur.
Španielsky reťazec zároveň oznámil, že jeho expanzia pokračuje podľa plánu. Na konci októbra mal otvorených celkovo 6249 obchodov v 86 krajinách vrátane Slovenska. Na porovnane, na konci minulého roka prevádzkoval 6009 obchodov. V tomto obchodnom roku (do 31. januára 2014) chce Inditex, ktorý založil v roku 1975 Amancio Ortega, otvoriť zhruba 500 nových predajní.

Súvisiace články

Aktuálne správy