Americká vláda predala posledné akcie GM, do vedenia ide žena

, ČT24, ČTK, NY Times, Reuters Foto:SITA

Americká vláda ukončila finančnú pomoc automobilke General Motors. Odpredala poslednú časť akcií, ktorú držala. Obamova administratíva spoločnosť v rokoch 2008 a 2009 podporila 50 miliardami dolárov. Na záchrane najväčšej automobilky v krajine prerobila vláda 10,5 miliardy dolárov. Premena General Motors v nový podnik ale zachránila tohto kľúčového hráča na automobilovom trhu.

Automobilka General Motors po generácie platila za ikonu úspešnosti amerického priemyslu. Lenže potom prišla svetová kríza, ktorá doľahla aj na tento mocný symbol. Kvôli kríze v roku 2009 požiadala automobilka General Motors o ochranu pred veriteľmi. Americká vláda vtedy pribehla na pomoc, daňových poplatníkov vyšla reštrukturalizácia podniku na 49,5 miliardy dolárov. Štát za to získal vo firme 60,8 percenta akcií. Riadený krach General Motors bol najväčším bankrotom v americkej histórii.

Vláda USA postupne získané akcie predávala. Inkasovala za to 39 miliárd. Na reštrukturalizácii firmy teda Spojené štáty síce prerobili, podľa ministra financií Jacka Lewa ale napriek tomu bola pomoc veľmi prospešná. Tvrdí, že sa tak podaril odvrátiť krach automobilového priemyslu. Vďaka štátnej pomoci sa firma vrátila k zisku a s jej akciami sa začalo znovu obchodovať na burze. Po dlhých rokoch by tak mohlo GM čoskoro vyplácať dividendy.

"Posledným predajom akcií GM sa uzavrela dôležitá kapitola v našej národnej histórii," vyhlásil minister financií Jack Lew. "Vždy budeme vďační za to, že sme dostali druhú šancu," reagoval Dan Akerson, generálny riaditeľ GM. Toho už čoskoro nahradí doterajšia viceprezidentka Mary Barraová. Bude to vôbec prvá žena v tejto funkcii. Barraová mala doteraz na starosti vývoj a kvalitu vozidiel GM v celom svete a je tiež zodpovedná za firemné nákupy. Predtým v spoločnosti viedla personálne oddelenie.

So záchranou automobilového priemyslu začal v roku 2008 po vypuknutí krízy už bývalý americký prezident George Bush. Jeho nástupca Barack Obama potom v záchrannom pláne pokračoval. Vláda vtedy prevzala kontrolu nad automobilkami GM a Chrysler. Štát do firiem napumpoval stovky miliónov dolárov. Podľa odborníkov sa to však oplatilo. Zachránilo sa tak vraj 1,5 milióna pracovných miest a ušetrilo sa cez 105 miliárd dolárov na sociálnych dávkach pre ľudí, ktorí by kvôli krachu automobiliek prišli o prácu.

Zatiaľ čo GM a Chrysler sa mohli spoľahnúť na finančnú pomoc vlády, tretia veľká americká automobilka Ford musela krízu prežiť bez priamej podpory štátu. Barack Obama kvôli tomu čelil kritike, jeho republikánsky rival v prezidentských voľbách Mitt Romney upozorňoval na to, že štát mal pomôcť všetkým.

Súvisiace články

Aktuálne správy