Slováci patria k eurooptimistom

Až 56 % Slovákov hodnotí zavedenie eura po takmer piatich rokoch od jeho prijatia pozitívne. Euro najviac oceňujú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, z ktorých sa s týmto názorom stotožňuje viac ako polovica.

"Slovensko ako prvá krajina z východného bloku zavedením eura zavŕšila všetky integračné procesy. Slováci sú po piatich rokoch so spoločnou európskou menou spokojní," povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi bývalý splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura a súčasný poradca generálneho riaditeľa Poštovej banky Igor Barát. Podľa jeho slov mýty a povery, že prechod na euro Slovensko nezvládne, či to, že euro prinesie zdraženie, sa nepotvrdili. Vďaka jeho prijatiu sa Slováci podľa prieskumu Eurobarometer cítia viac ako Európania (až 21 %) a výrazne im uľahčuje cestovanie do krajín eurozóny (47 %). Navyše až 30 % Slovákov deklaruje, že im euro znížilo náklady bankových služieb pri návšteve iných krajín EÚ.
Prijatie eura na Slovensku sprevádzali obavy, že ľudia budú potrebovať "mešce" na mince a zažijú psychologický šok zo zmeny meny. Tie sa však nakoniec nepotvrdili, pretože platiť v hotovosti eurobankovkami nerobí problém 86 % Slovákom a s mincami si poľahky poradí až 68 % opýtaných. Prepočítavanie eura na pôvodnú menu pretrváva len pri väčších nákupoch – napríklad kúpa domu alebo auta. Pri bežných nákupoch prepočítava na pôvodnú menu už len 40 % obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy