Tržby v chemickom priemysle poklesli o 2,6 %

Sektor chemického a farmaceutického priemyslu zaznamenal za tri štvrťroky tohto roka tržby vo výške 7,7 miliardy eur

Sektor chemického a farmaceutického priemyslu SR zaznamenal za tri štvrťroky tohto roka tržby vo výške 7,686 miliardy eur, čo bol medziročný pokles o 2,6 %. Informoval o tom prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR Roman Karlubík. Pod zníženie tržieb sa podľa neho podpísala pretrvávajúca hospodárska kríza vo svete, lacný bridlicový plyn v USA, smernice EÚ, ktoré zvyšujú náklady firiem, ale aj zhoršovanie podnikateľského prostredia v SR.

„Pri celkovom poklese, ktorý za prvý štvrťrok 2013 medziročne dosahoval až 9,4 %, je pozitívom aspoň 3-percentný nárast za 9 mesiacov v pododvetviach výroby rafinovaných ropných produktov a výrobkov z gumy a plastu,“ konštatoval Karlubík. Ako ďalej dodal, ostatné pododvetvia klesali. O takmer 25 % sa znížila výroba farmaceutických výrobkov a prípravkov a výroba chemikálií a chemických výrobkov klesla o viac ako 20 %. Najväčší pokles bol v subsektore plasty v primárnej forme, a to až o 48,3 %. „Je to dôsledok zvýšenej konkurencie plastov prichádzajúcich na slovenský trh z Blízkeho Východu, ale aj z USA, prostredníctvom medziproduktov vyrábaných z lacného bridlicového plynu,“ upresnil Karlubík.

Za pozitívne v domácom vývoji označil Karlubík zníženie cien za elektrinu pričom poznamenal, že sú nevyhnutné aj ďalšie hlavne systémové riešenia na zlepšenie podnikateľského prostredia. Patria k nim zníženie odvodového a daňového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva a úpravy Zákonníka práce. „Vláda by mala podporovať nielen významných zahraničných investorov, ale i domácich výrobcov. Netreba nič vymýšľať, postačí zrušiť zdravotné odvody z podielov na zisku a vrátiť sa k 19 percentnej dani z príjmu. To bude motivovať podniky dosahovať čo najvyšší zisk, aby si mohli majitelia a akcionári vyplácať legálne podiely na zisku,“ uzavrel Karlubík.

Súvisiace články

Aktuálne správy