Bundesbank zlepšila prognózu rastu nemeckej ekonomiky

Centrálna banka krajiny očakáva v tomto roku rast hospodárstva o 0,5 % a v budúcom o 1,7 %, v júni predpovedala tohtoročný rast na úrovni 0,3 % a v roku 2014 na úrovni 1,5 %.

Nemecká centrálna banka zlepšila prognózu ekonomického rastu krajiny v tomto a budúcom roku. Podľa očakávania Bundesbank, ktoré zverejnila v piatok, sa nemecký hrubý domáci produkt (HDP) za tento rok zväčší o 0,5 % a v budúcom roku hospodárstvo krajiny vzrastie o 1,7 %. V júni banka predpovedala, že nemecký ekonomický rast v tomto roku bude na úrovni 0,3 % a v budúcom roku sa HDP zväčší o 1,5 %. V roku 2015 Bundesbank predpokladá rast HDP o 2 %.

Centrálna banka Nemecka uviedla, že svoju prognózu vylepšila skôr vďaka domácemu dopytu ako dopytu zo zahraničia. Domáci dopyt totiž podporujú nízke úroky a rastúce príjmy. „Nemecká ekonomika je v dobrej forme, miera nezamestnanosti je nízka, zamestnanosť sa zvyšuje a rast miezd sa vracia do normálu,“ uviedol šéf banky Jens Weidmann.

Nemecko je hlavným motorom zotavovania Európskej menovej únie. Oživovanie hospodárstva eurozóny sa však v poslednom období trochu spomalilo, keďže dynamiku stratili veľké ekonomiky ako Francúzsko a Taliansko.

Súvisiace články

Aktuálne správy