Bundesbank zvýšila odhad rastu HDP Nemecka v roku 2013 aj 2014

Nemecká centrálna banka Bundesbank dnes zvýšila svoj odhad rastu najväčšej ekonomiky eurozóny v tomto, aj v nasledujúcom roku. Upozornila zároveň na prehlbujúce sa rozdiely medzi členskými štátmi menovej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Bundesbank najnovšie očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v tomto roku zvýši o 0,5 %, a nie o 0,3 %, ako predpovedala v júnovej prognóze. A na budúci rok by sa tempo jeho rastu malo zrýchliť na 1,7 %, namiesto pôvodne odhadovaných 1,5 %. Prognózu pre rok 2015 ponechala banka zatiaľ bez zmeny a očakáva expanziu hospodárstva o 2 %.
Nemecko je hlavným motorom zotavovania celej eurozóny z recesie. Ale zotavovanie menovej únie sa spomalilo, pretože druhá a tretia najväčšia ekonomika bloku – Francúzsko a Taliansko – „strácajú tempo“.
Bundesbank spresnila, že ťahúňom nemeckej ekonomiky je skôr domáca spotreba ako zahraničný dopyt. Dôvodom sú relatívne nízka nezamestnanosť, rast platov a nízke úroky z úverov.
„Nemecká ekonomika je v dobrom stave: miera nezamestnanosti je nízka, zamestnanosť rastie a rast platov sa vracia k normálu,“ dodal prezident Bundesbank Jens Weidmann.

Súvisiace články

Aktuálne správy