Počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA prudko klesol

Počet Američanov žiadajúcich prvýkrát o podporu v nezamestnanosti minulý týždeň klesol na najnižšiu hodnotu od septembra. Vtedy ale údaje skreslila modernizácia počítačového systému v Kalifornii, čo spôsobilo, že sa spracovávanie žiadostí odložilo. Najnovšie údaje signalizujú, že firmy v menšej miere znižujú počty zamestnancov. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes uviedlo, že počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti za týždeň, ktorý sa skončil 30. novembra, klesol až o 23.000 na 298.000. Ministerstvo zároveň revidovalo počet žiadostí za predminulý týždeň, a to smerom nahor, konkrétne z pôvodne uvádzanej úrovne 316.000 na 321.000. Okrem týždňových údajov výrazne klesol aj 4-týždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje. Ten poklesol o 10.750 na 322.250.
Minulotýždňové údaje sa dostali takmer na úroveň zo septembra, keď ale počty žiadostí smerom nadol stiahli komplikácie pre modernizáciu počítačového systému v Kalifornii. Ak by sa septembrové údaje nerátali, údaje o počte prvých žiadostí v nezamestnanosti z minulého týždňa by boli najnižšie od mája 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy