Expertný posudok: Nemecko na mýtnom pre cudzincov prerobí

, ČTK Foto:TASR;SITA

Nemecký dopravný expert Ralf Ratzenberger v posudku pre najväčší autoklub v krajine ADAC tvrdí, že Nemecko na chystanom diaľničnom mýte pre zahraničné osobné autá prerobí. Informoval o tom dnes server denníka Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

ADAC sa dlhodobo stavia proti spoplatneniu diaľnic v Nemecku, berlínske ministerstvo dopravy naopak od zavedenia mýta pre vodičov zo zahraničia očakáva prínos do štátnej pokladnice približne 800 miliónov eur  ročne.

Ratzenberger vo svojej štúdii predpokladá, že ročné náklady na systém sa vyšplhajú na 300 miliónov eur, na poplatkoch sa ale vyberie iba 262 miliónov. Vychádzal pritom z toho, že cena ročnej diaľničnej známky bude 100 eur, dvojmesačnej 30 eur a desaťdňová vyjde na desať eur. Autor mnohých dopravných posudkov pre nemecké úrady očakáva, že každý rok si ich kúpi len 6,7 milióna zahraničných motoristov. Mnoho z nich podľa neho zvolí celoročný variant, pretože pôjde o ľudí dochádzajúci do Nemecka za prácou alebo za nákupmi.

Jeden z predchádzajúcich posudkov vypracovaný prevádzkovateľom mýtnych systémov Ages naopak počítal s tým, že diaľničných známok sa ročne predá 29 miliónov kusov, a štát tak od cudzincov využívajúcich nemecké diaľnice vyberie približne 900 miliónov eur. Po odpočítaní nákladov na výrobu kupónov a ďalších výdavkov vo výške približne 200 miliónov eur tak nemeckej štátnej pokladnici z mýta zostane asi 700 miliónov eur.

Minister dopravy Peter Ramsauer z bavorskej Kresťansko únie (CSU), ktorá spoplatnenie diaľnic pre cudzincov presadila do návrhu koaličnej zmluvy nemeckých konzervatívcov (CDU / CSU) a sociálnych demokratov (SPD), v minulosti opakovane zmienil, že od tohto kontroverzného kroku očakáva zisk okolo 800 miliónov eur. Jeho úrad však nedávno priznal, že túto sumu nemá podloženú žiadnymi výpočtami ani zatiaľ nemá spočítané, aké náklady si mýtny systém vyžiada. Chýbajúci koncept spoplatnenia diaľnic pre zahraničné osobné autá vraj predloží hneď ako Spolkový snem budúci rok schváli zákon o zavedení mýta, ako s tým počíta koaličná zmluva novo vznikajúce nemeckej vlády.

Dokument však toto opatrenie podmieňuje jeho súladom s právom EÚ, a okrem toho nesmie dodatočne finančne zaťažiť nemeckých motoristov, čo mnohí nemeckí komentátori aj odborníci považujú za ťažko splniteľné podmienky. Sporné je najmä dodržiavanie mýta pre cudzincov s únijnými normami o nediskriminácii. Susedné Rakúsko a Holandsko už avizovali, že v prípade jeho presadenia napadnú postup Berlína u európskych inštitúcií.

Aby mohla v Nemecku vzniknúť nová vláda veľkej koalície CDU/CSU a SPD, musia najskôr členovia sociálnej demokracie schváliť koaličnú zmluvu vo vnútrostraníckom referende. Jeho výsledok sa očakáva v polovici decembra a je stále veľmi neistý.

Súvisiace články

Aktuálne správy