Druhotná platobná neschopnosť ohrozuje čoraz viac firiem

V Európskej únii kvôli druhotnej platobnej neschopnosti podľa údajov Európskej komisie zaniklo až 450 tis. pracovných miest. Pomôcť zlepšiť platobnú disciplínu má nová smernica.

Druhotná platobná neschopnosť ohrozuje čoraz viac európskych podnikov. Podľa správy Európskej komisie totiž množstvo oneskorených platieb neustále narastá a dosiahlo už 340 mld. eur. Pre porovnanie ide o sumu, ktorá je dvakrát vyššia, ako ročný rozpočet Európskej únie. Práve tento problém bude pritom predmetom štvrtkového bratislavského informačného seminára celoeurópskej kampane zameranej na zvýšenie povedomia o transpozícii novej smernice zaoberajúcej sa problematikou oneskorených platieb v Európe.

 

Podľa údajov komisie totiž platobná neschopnosť spôsobila zánik až 450 tis. pracovných miest a 57 % európskych podnikov tvrdí, že má problémy s likviditou z dôvodu oneskorených platieb, pričom ich počet narástol od minulého roka o 10 %. "Desiatky malých a stredných podnikov v celej Európe bankrotujú každý deň, pretože ich faktúry nie sú zaplatené,“ píše sa v správe Európskej komisie.

Pozitívne údaje v tomto smere neprichádzajú ani zo samotného Slovenska. Krajina totiž podľa najnovších dát v európskom indexe platieb z roku 2013 stratí ročne z dôvodu oneskorených platieb približne 3,9 % celkového obratu. "Úhrada faktúry v roku 2013 trvá na Slovensku v prípade transakcií medzi podnikmi v priemere 49 dní a v prípade transakcií medzi orgánmi verejnej správy a podnikmi 57 dní,“ konštatuje komisia.

Cieľom informačnej kampane Európskej komisie je preto zvýšiť povedomie o nových právach, ktoré smernica udeľuje a zároveň podporiť jej skorú implementáciu. Medzi nové pravidlá v smernici patrí napríklad povinnosť verejných orgánov zaplatiť za tovar a služby do 30, vo výnimočných prípadoch do 60 dní. Doba splatnosti pre podniky je určená na 60 dní, ak nie je dohodnuté inak, udeľuje sa automatické právo požadovať úroky z omeškania a podobne.

Súvisiace články

Aktuálne správy