Poľská centrálna banka úroky nezmenila

Banka svoju hlavnú úrokovú sadzbu v súlade s očakávaniami ponechala na rekordnom minime 2,5 %.

Poľská centrálna banka v stredu rozhodla, že svoje úrokové sadzby ponechá na nezmenenej úrovni, aby ekonomickému zotavovaniu poskytla čas na upevnenie. Toto rozhodnutie, ktoré očakávali všetci 19 analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters, znamená, že jej hlavná úroková sadzba zostáva na rekordnom minime 2,5 %. V júli banka ukončila cyklus uvoľňovania menovej politiky, v rámci ktorého úroky znížila o 225 bázických bodov.

Banka po svojom zasadaní uviedla, že úroky na terajšom historickom minime zostanú prinajmenšom do konca júna budúceho roka. „Je pravdepodobné, že ekonomika sa bude v nadchádzajúcich kvartáloch postupne zotavovať a inflačné tlaky zostanú utlmené,“ uviedla vo vyhlásení rada banky pre menovú politiku. Ekonóm Barclay’s Capital Daniel Hewitt však vyslovil názor, že poľská centrálna banka by mohla svoju hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni ponechať dlhšie, a to do štvrtého kvartálu 2014.

Minulotýždňová správa o raste poľského hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom kvartáli ukázala, že hospodárstvo krajiny opäť beží na plný výkon. Dlhodobo očakávaný rast domáceho dopytu je pritom dobrým znamením pre ďalší rast. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora Poľska zverejnený v pondelok zároveň signalizoval, že odvetvie v novembri posilnilo najrýchlejším tempom za 2,5 roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy