Nezvyčajné metódy analýzy trhu: Index sexy servírok a indikátor plastickej chirurgie

, BI Foto:SITA

Skúsenosti z minulosti ukazujú, že budúca výkonnosť ekonomiky sa dá odvodiť aj na základe príťažlivosti servírok, výstavby mrakodrapov a počte plastických operácií. V prípade, že tradičné štatistiky sú nedostatočné, sa predsa treba obrátiť na menej tradičné nástroje.

HDP, PMI, cenový index, miera nezamestnanosti. Len niektoré z makroekonomických údajov, z ktorých sa dá vyskladať presný obraz o vývoji ekonomiky danej krajiny. Avšak okrem týchto tradičných štatistických údajov sú tu ešte netypické ukazovatele, ktoré do určitej miery tiež odrážajú situáciu a procesy odohrávajúce sa v danom hospodárstve. Tieto nástroje sa dajú za určitých podmienok použiť aj pre odhad ceny akcií. BusinessInsider zhromaždil 41 neobvyklých ukazovateľov, my vám ponúka výber najzaujímavejších.

1. Index príťažlivej servírky

Zistilo sa, že čím sú servírky viac sexi, tým má ekonomika horší výkon. V čase krízy sa totiž firmy snažia podporiť predaj krásnymi dievčatami. V mnohých prípadoch sa tak ľahšie predá produkt aj služba. Tento index sa považuje za druh ukazovateľa budúcnosti, na rozdiel od tradičného vývoja počtu zamestnancov, pretože zamestnanosť väčšinou reaguje na hospodárske procesy až následne. Index príťažlivej servírky však môže predvídať, ako bude krajina výkonná v blízkej budúcnosti, v závislosti na tom, či je nedostatok „pohľadných“ dám na  trhu práce, alebo nie. Takže ak sa stále častejšie stretávate s peknými čašníčkami, alebo hosteskami, je to dôvod na pesimizmus. Teda aspoň čo sa budúceho vývoja ekonomiky týka.

 

2. Drudge Headline indikátor

Drudge Report je jeden z najpopulárnejších spravodajských zdrojov. Denne sa v priemere na jeho stránkach otočí 30 miliónov návštevníkov. Portál nie je zameraný výhradne len na finančné spravodajstvo, takže ak sa tu objaví správa takéhoto charakteru, môže si urobiť názor na vývoj peňažného trhu aj ten, kto inak takéto informácie nesleduje každodenne. Bespoke Investment Group zistila, že medzi počtom finančných správ na stránke a vývojom indexu S&P 500 existuje istá súvislosť. Tento vzťah je však opačný, čím viac finančných správ, tým viac hrozí prepad cien akcií. V momente keď počet článkov dosiahol vrchol, v nasledujúcich dňoch sa rastúci trend S&P 500 v kurze obrátil a začal padať. V uplynulom čase nájdeme niekoľko príkladov, ktoré túto koreláciu dokazujú (v roku 2007 alebo v lete a na jeseň roku 2011). Preto v budúcnosti bude treba venovať o niečo viac pozornosti správam o akciovom trhu na stránkach Drudge Report. Predpoveď vývoja môže ušetriť  investorom veľa peňazí.

3. Olympijský indikátor

Tento ukazovateľ je založený na myšlienke, že počas letných olympijských hier vykazujú akciové trhy lepšie výkony ako je priemer, pretože investori sú viac zaujatí hrami a venujú menšiu pozornosť ponurým správam z finančného trhu. O podporu tohto ukazovateľa sa opäť pričinila Bespoke Investment, ktorá prišla k záveru, že v priebehu posledných 26 olympijských hier rástol akciový indexu Dow Jones v 18-tich prípadoch. Navyše počas ostatných letných hier dokázal Dow Jones v priemere posilniť o 3,9 percenta, čo je skvelý výkon. Olympiády dokážu rozhýbať aj najväčšie akciové indexy usporiadateľských krajín, v priemere poskočili od roku 1984 o 1,74 percenta. Londýnsky FTSE v minulom roku vynikal, v priebehu hier vyskočil takmer o 4 percentá. Na základe týchto štatistík je tu predpoklad, že v čase olympijských hier v Riu bude Dow Jones na tom lepšie ako je jeho priemer a pozitívny pohyb sa očakáva aj od brazílskeho indexu Bovespa.

4. Indikátor plastickej chirurgie

Aj z počtu plastických operácií sa dá odhadnúť očakávaný vývoj ekonomiky. Ak je ekonomika danej krajiny v úpadku, tak sa obmedzuje aj dopyt po plastických zákrokoch. Ľudia radšej šetria, lebo sa boja prepúšťania. V roku 2008 bolo v USA o 9 percent výdavkov menej na plastické operácie ako v roku 2007, keďže sa Spojené štáty v tom čase dostali na cestu k najväčšej recesii vo svojej histórii. Preto ak si dokážete bez väčších problémov dohovoriť termín u svojho plastického chirurga, nie je to práve dobré pre ekonomiku.

5. Index recesie

Z predchádzajúcich pozorovaní vyplýva, že časté opakovanie slova recesia v novinách neveští nič dobré. Podľa článku v The Economist sa počas štvrťrokov pred pádom v roku 1990, 2001 a 2008 objavovalo slovo recesia v tlači častejšie než tomu bolo predtým. Takže ak máte v médiách stále pred sebou slovo recesia, môžete tušiť, že ekonomika sa čoskoro prepadne do negatívnych procesov.

6. Stavebný boom mrakodrapov

Termín stavby najväčších mrakodrapov sveta sa vo väčšine prípadov zhodoval s najväčšou recesiou. Potvrdzuje to Barclays Skyscraper Index. Počas krízy v rokoch 1929-1933 sa postavili tri najvyššie budovy sveta, 40 Wall Street, sídlo Chryslera aj Empire State Building. Počas recesie v posledných niekoľkých rokoch to bola budova Burj Khalifa v Dubaji, ktorá je v súčasnej dobe najvyššou na svete. Podľa Barclays indexu týchto budov to znamená, že rastúci počet mrakodrapov predpovedá hroziacu recesiu.

Okrem toho, výška nových budov je priamo úmerná predpokladanej dobe recesie. Na základe tohto indexu sa teda nemáme na čo tešiť v blízkej budúcnosti, veď v Číne a Indii stavebný boom mrakodrapov horúčkovite rastie. V Číne je aktuálnych zhruba 130 takýchto projektov, z ktorých polovica bude dokončená v najbližších šiestich rokoch. India sa chystá vytiahnuť v nasledujúcich piatich rokoch 14 nových mrakodrapov, vrátane Tower of India, ktorý bude druhou najvyššou stavbou sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy