Z Kohézneho a štrukturálnych fondov môžeme mať 14 mld. eur

V Kohéznom fonde a štrukturálnych fondoch Európskej únie je pre SR vyčlenených 68,9 % z celkovej sumy 20,29 mld. eur, ktorú bude mať SR k dispozícii v budúcom programovom období eurofondov v rokoch 2014 až 2020.

Z celkovej sumy 20,29 mld. eur, ktoré môže Slovensko získať z rozpočtu Európskej únie (EÚ) v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020, je v Kohéznom fonde a štrukturálnych fondoch vyčlenených 13,975 mld. eur. Predstavuje to 68,9 % z európskych prostriedkov určených pre SR v ďalších siedmich rokoch.

Tieto peniaze sú prerozdelené najmä medzi budúcich šesť hlavných operačných programov Výskum a inovácie, Ľudské zdroje, Integrovaná infraštruktúra, Kvalita životného prostredia, Integrovaný regionálny operačný program a Efektívna verejná správa. „Z tejto sumy bude taktiež financovaný Operačný program Technická pomoc a programy európskej územnej spolupráce,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Silvia Belešová.

Na investície do infraštruktúry v rámci fondu CEF (Nástroj pre prepojenie Európy) je možné využiť ďalších 743 mil. eur. Cez iniciatívu pre zamestnanosť mládeže môže SR získať 72 mil. eur. „Druhou významnou položkou sú investície do poľnohospodárstva, prírodných zdrojov a vidieka, ktoré budú realizované hlavne cez Program rozvoja vidieka a priame platby. Na tieto nástroje bude mať SR k dispozícii 4,69 mld. eur,“ dodala Belešová. Okrem finančných prostriedkov, ktoré môže SR čerpať cez fondy, sú v celkovej sume 20,29 mld. eur zahrnuté aj iné položky, ako napríklad prostriedky pre Jadrovú elektráreň Jaslovské Bohunice v objeme 225 mil. eur.

SR odvedie do rozpočtu EÚ v rokoch 2014 až 2020 platby v objeme 6,78 mld. eur. Čisté príjmy by tak mohli dosiahnuť okolo 13,5 mld. eur, čo je viac o 2 mld. eur ako v súčasnom období eurofondov.

Súvisiace články

Aktuálne správy