Najväčší bankrot mesta v dejinách USA: Detroit nemá z čoho splatiť 18 miliárd dolárov

, ČTK Foto:TASR;SITA

Americké veľkomesto Detroit je spôsobilé pre bankrotovú ochranu pred veriteľmi, rozhodol miestny súd. Detroit sa tak stal oficiálne najväčším mestom v amerických dejinách, ktoré zbankrotovalo.

Sudca Steven Rhodes potvrdil, že Detroit je insolventný. Má podľa sudcu príliš veľa veriteľov, než aby mohol reálne vyjednávať o dlhoch a ďalších pohľadávkach mesta, dosahujúcich 18 miliárd dolárov. "Zistením súdu je, že toto vo svojej dobe pyšné a prosperujúce mesto nemôže plniť svoje záväzky," odcitoval sudca Rhodes. Aj keď je možné, že proti verdiktu padnú odvolania, rozhodnutie sudcu Rhodesa znamená, že mesto môže navrhnúť plán na finančnú reštrukturalizáciu do 1. marca budúceho roka.

Rozsudok nasledoval viac ako tri týždne po skončení súdu, ktorý celú záležitosť prerokúval. Proti ochrane pred veriteľmi boli napríklad dôchodcovia, odbory a penzijné fondy. Rhodes nariadil riadené mediácie v rámci bankrotového režimu medzi mestom na strane jednej a veriteľmi na druhej. Pred súdnym pojednávaním skúsilo mesto navrhnúť zrušenie záväzku v rozsahu 3,5 miliardy dolárov odvodov do dôchodkového systému a zrušenie 1,4 miliardy dolárov v podobe nezabezpečených dlhopisov, vydaných mestom v rokoch 2005 a 2006, proti týmto krokom vydania emisie poukážok v rozsahu 2 miliárd dolárov s 1,5 % úrokom. Návrh neprešiel.

Mesto už predtým zverejnilo zoznam svojich veriteľov, medzi ktorými sú aj miestni zamestnanci a dôchodcovia. Dlhy voči dôchodcom tvoria asi polovicu celkovej sumy. Predstavitelia mesta tvrdia, že bankrotová ochrana predstavuje jediný spôsob, ako sa s vysokým zadlžením vyrovnať.

Detroit je najchudobnejším veľkomestom Spojených štátov. Viac ako tretina jeho obyvateľov žije pod oficiálnou hranicou chudoby. V meste zle fungujú základné služby, ako polícia a hasiči. Miera zločinnosti je najvyššia z amerických veľkomiest.

V minulosti sa Detroit preslávil automobilovým priemyslom, teraz je naopak symbolom hospodárskej krízy. Počet obyvateľov mesta klesol na menej než 700 000 z 1,8 milióna v roku 1950. V meste je teraz asi 78 000 opustených budov.

Súvisiace články

Aktuálne správy