Banky dali v októbri doteraz najviac úverov na bývanie

Výrazný nárast zaznamenali aj spotrebné úvery, avšak v tejto oblasti ide podľa Fincentra zrejme o nedostatočne premyslené nákupné správanie

Banky poskytli v októbri doteraz najviac úverov na bývanie. Prefinancovali nové zmluvy na nehnuteľnosti za takmer 440 mil. eur, na čom sa odzrkadľujú podľa spoločnosti Fincentrum jesenné kampane bankových ústavov a rekordne nízka úroková sadzba. „Rekordne lacné úvery lákajú stále viac domácností k predčasnému splateniu starého úveru a vybaveniu nového,“ uviedol analytik Fincentra Ján Porázik.

Trh zaznamenáva dobré čísla podľa Fincentra už od jari. Po tradičnom čiastočnom letnom uvoľnení obchodov sa tým dostal do svojej najvyššej sezóny. Na jeseň a záver roka sú totiž podľa Fincentra časované kampane bánk na podporu obchodov. „Objemy hypoték tak budú pravdepodobne ďalej rásť a sadzby môžu ešte viac klesať,“ domnieva sa Porázik.

Značné oživenie obchodov zaznamenali aj medziúvery. Stavebné sporiteľne ich poskytli o vyše 40 % viac ako pred rokom, a to v sume 49 mil. eur. Objem úverov zo stavebného sporenia naopak poklesol o 26 % na 1,62 mil. eur. Spotrebné úvery so sumou 167,3 mil. eur zaznamenali v októbri medziročný nárast o takmer 18 %. Hodnota z októbra 2012 bola pritom doteraz historicky najvyššou hodnotou. Medzimesačne vzrástol objem o 27,8 %. V tomto prípade nejde podľa Fincentra o pozitívny jav, pretože nárast obchodov nesprevádza medziročný pokles úrokovej sadzby. „Za nárastom objemu sú tak pravdepodobne vianočné nákupy,“ myslí si Porázik. Zároveň dodal, že nejde o racionálne ekonomické rozhodnutia, ale najmä o nedostatočne premyslené nákupné správanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy