Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej EÚ v októbri klesli

Maloobchod v eurozóne v desiatom mesiaci tohto roka medzimesačne oslabil o 0,2 % a v rámci celej EÚ sa zmenšil o 0,4 %.

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v októbri medzimesačne klesli o 0,2 % a v rámci celej Európskej únie sa znížili o 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa októbrové tržby maloobchodu eurozóny znížili o 0,1 %, v rámci celej EÚ však o 0,5 % vzrástli. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Údaje za Slovensko Eurostat nemal k dispozícií.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých Eurostat údaje mal, októbrové maloobchodné tržby medzimesačne oslabili v deviatich štátoch a vzrástli v jedenástich. Najvýraznejšie sa oproti septembru znížili v Španielsku (-1,8 %), Dánsku a Poľsku (zhodne -1,3 %). Najviac medzimesačne posilnili v Estónsku (3,1 %), Francúzsku a Slovinsku (zhodne o 1,2 %).

V medziročnom porovnaní v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa októbrové tržby maloobchodu zmenšili v ôsmich štátoch a posilnili v dvanástich. Najviac klesli v Belgicku (-3,8 %), Dánsku (-2,4 %) a Slovinsku (-2,1 %). Najvýraznejšie medziročne vzrástli v Bulharsku (6,9 %), Estónsku (6,4 %) a Poľsku (5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy