Zotavovanie súkromného sektora eurozóny sa spomalilo

Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, oslabil v novembri na 51,7 bodu z októbrových 51,9 bodu.

Zotavovanie súkromného sektora Európskej menovej únie sa v novembri spomalilo. Zložený index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zahŕňa sektory služieb aj priemyslu, oslabil na 51,7 bodu z októbrových 51,9 bodu. Konečná hodnota indexu je však lepšia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že klesol až na 51,5 bodu. Zložený PMI zároveň bol už piaty mesiac nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Index nákupných manažérov odvetvia služieb eurozóny v novembri podľa konečných údajov oslabil na 51,2 bodu z októbrových 51,6 bodu. Predbežný odhad naznačoval jeho oslabenie až na 50,9 bodu. „Konečný PMI potvrdzuje, že zotavovanie eurozóny sa v novembri čiastočne spomalilo. Očividne je znepokojením, že tempo rastu zostáva také krehké,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit, ktorá indexy zostavuje.

Sedemnásťčlenná Európska menová únia sa v tomto roku dostala zo svojej najdlhšej recesie vďaka tomu, že hospodársky rast v Nemecku bol silnejší, ako sa očakávalo. Minulomesačný prieskum agentúry Reuters však naznačil, že ekonomika eurozóny v záverečnom kvartáli tohto roka vykáže iba nepatrný rast o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy