Francúzska PSA postaví vo Venezuele závod na výrobu áut

Očakáva sa, že továreň s kapacitou 15 tis. áut ročne, vyrobí v prvom roku prevádzky pre tamojší trh 5 tis. áut.

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën bude od konca budúceho roka vyrábať vo Venezuele autá v spolupráci s tamojšou vládou. V utorok to vyhlásil venezuelský minister priemyslu Ricardo Menendez. Vláda krajiny už skoršie uviedla, že PSA postaví vo Venezuele závod na výrobu áut, bližšie informácie však neposkytla. Menendez v utorok predstavil „strategickú alianciu pre vznik joint venuters medzi venezuelskou vládou a zástupcami PSA“.

Očakáva sa, že továreň s kapacitou 15 tis. áut ročne, vyrobí v prvom roku pre domáci trh 5 tis. áut, povedal ďalej minister. Venezuelský prezident Nicolas Maduro povedal, že 51-percentný podiel bude mať štát, avšak ak si PSA stanoví podmienku, že chce byť väčšinovým akcionárom „je to možné“, uviedol. „V tejto aliancii sme flexibilní. Dôležité je, že autá sa budú vyrábať v tejto krajine a my pokročíme v technológii výroby áut,“ povedal.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Súvisiace články

Aktuálne správy