Čínsky jüan predbehol euro, v obchodoch je druhou najpoužívanejšou menou

, Frankfurter Allgemeine Zeitung Foto:TASR;SITA

Spoločná európska mena euro prišla o pozíciu dvojky vo svetovom financovaní obchodu. Za prvým americkým dolárom je síce veľký odstup, ale predsa sa tam dostal čínsky jüan, ktorým je financovaná takmer desatina svetového obchodu.

Význam čínskej meny v posledných mesiacoch veľmi rýchlo rastie. Zatiaľ čo ešte v januári minulého roka nedosahoval ani dvojpercentného podielu na svetovom obchode, tento rok v októbri už vykázal takmer deväťpercentný podiel. Jüan tak dokázal predstihnúť spoločnú európsku menu, eurom sa financuje zhruba sedem percent svetového obchodu. Vyplýva to z aktuálnych údajov spoločnosti Swift, ktorá sa venuje globálnym finančným transakciám.

Jednoznačným lídrom tohto porovnania však ďalej zostáva americký dolár, ktorý má s približne 80 percentným podielom obrovský náskok. Hlavne vďaka tomu, že v dolároch sa obchoduje s väčšinou surovín.

Ako píše Frankfurter Allgemeine Zeitung, čínska mena sa používa v obchode logicky predovšetkým v Číne, Hong Kongu, Singapure, ale aj v Austrálii a Nemecku. Dá sa pritom očakávať, že význam jüanu, ktorý rastie viac na úkor dolára ako eura, sa bude ďalej zväčšovať. To je aj jedným z cieľov súčasnej čínskej vlády.

Hoci globálne využívanie čínskej meny stúpa, euro predstihla len v prípade financovania obchodu. V súhrnnom údaji o platobnom styku vrátane finančných transakcií zostávajú dolár a euro s približne podobným podielom svetovými lídrami. Euro oslabilo a teraz vykazuje 35 percentuálny podiel, USA naopak posilnilo a jeho podiel zodpovedá 38 percentám.

Súvisiace články

Aktuálne správy