Súd potvrdil mestu Detroit právo na ochranu pred veriteľmi

Federálny súd v USA rozhodol o tom, že mesto Detroit je insolventné a má právo na ochranu pred veriteľmi, čím oficiálne potvrdil najväčší bankrot mesta v dejinách USA. Informovali o tom agentúry AP, DPA a server BBC.
Verdikt súdu padol štyri mesiace po tom, ako Detroit, neschopný splácať záväzky, podal na súd žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Tú však následne jeho veritelia napadli.
Ako dodal sudca Steven Rhodes, iný verdikt prakticky ani nebol možný a mesto malo podať žiadosť o ochranu pred veriteľmi už pred niekoľkými rokmi. Rozhodnutie teraz dáva Detroitu možnosť sústrediť sa na vypracovanie plánu na reštrukturalizáciu dlhu, ktorý dosahuje okolo 18 miliárd USD (13,26 miliardy eur).
Veritelia, medzi nimi odbory, penzionovaní zamestnanci a dôchodkové fondy, počas deväť dní trvajúceho pojednávania tvrdo vystupovali proti tomu, aby Detroit bol pred veriteľmi chránený. Tvrdili, že detroitský finančný manažér pre krízové situácie Kevyn Orr a jeho tím sa s nimi nesnažili „v dobrej viere“ dohodnúť ešte pred vyhlásením bankrotu v júli tohto roka, čo bola jedna z podmienok, aby mesto mohlo bankrot oznámiť. Súd ale nepresvedčili a ten rozhodol, že táto podmienka splnená bola. Zástupcovia mesta dokázali, že veriteľov, ktorých je okolo 100.000, je príliš veľa na to, aby sa s nimi mohli dohodnúť. Druhou podmienkou bolo dokázanie výšky dlhu.
Veritelia napadli žiadosť o ochranu pred veriteľmi najmä preto, že v takomto prípade už naspäť svoje peniaze v pôvodnej výške nemajú šancu získať. Očakáva sa, že v rámci plánu reštrukturalizácie mesto predá časť aktív a zároveň prinúti veriteľov súhlasiť so stratami. Kauza však stále ešte nie je ukončená a zástupkyňa jednej z odborových organizácií po rozhodnutí súdu uviedla, že sa proti rozsudku odvolajú. ‚ (1 EUR = 1,3578 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy