Investície do biopalivového odvetvia v SR predstavujú 140 mil. eur

Investície do biopalivového odvetvia predstavujú na Slovensku 140 miliónov eur. Priamo aj nepriamo poskytuje odvetvie viac ako 1500 pracovných miest. Informovalo o tom Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB).
Biopalivá nachádzajú podľa ZVVB v najväčšej miere uplatnenie v doprave, kde primiešavaním do fosílnych palív pomáhajú znížiť emisie skleníkových plynov. Ich obsah v benzíne a nafte na Slovensku v súčasnosti predstavuje 4 % objemu energie. Výrobcovia tak napĺňajú normy stanovené EÚ, ktorá chce do roku 2020 zvýšiť obsah biopalivovej zložky v objeme spotrebovaných motorových palív na 10 %.
Až donedávna sa tým podľa združenia mysleli biopalivá 1. generácie, vyrábané z kukurice, repky olejnej, obilnín, sóje, repy a podobne. V novom návrhu Európskej komisie zo septembra 2013 však zaznela požiadavka, aby významnú časť tvorili aj biopalivá 2. generácie, ktoré sú produkované z celulózy, poľnohospodárskych zvyškov či z odpadu.
Takáto zmena legislatívnych pravidiel za chodu podľa výrobcov biopalív narúša stabilitu regulačného rámca aj investičného prostredia. ZVVB sa vývoju smerom k 2. generácii biopalív nebráni, naopak, zastáva myšlienku rozširovania možností obnoviteľných zdrojov energie. V súčasnej situácii navrhuje ponechať 8 % biopalív 1. generácie a 2 % pre biopalivá 2. generácie.
Cieľom ZVVB je koordinovať činnosť a chrániť práva a záujmy svojich členov – významných slovenských výrobcov a odberateľov biopalív. Slovenský biopalivový priemysel funguje od roku 2007 a s ročnou produkciou 130.000 m3 bioetanolu a 100.000 ton biodieselu sa radí na popredné miesto medzi novými členskými štátmi EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy