Taliansko robí málo pre to, aby znížilo obrovský štátny dlh

Taliansko robí málo pre to, aby znížilo obrovský štátny dlh. Nezaslúži si preto žiadny osobitný prístup. Vyhlásil to eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v rozhovore pre denník La Repubblica, z ktorého cituje agentúra DPA.
„Taliansko musí dosiahnuť určitý stupeň zníženia dlhu, a to nerobí,“ povedal Rehn. Preto sa podľa neho nemôže domáhať uplatnenia tzv. investičnej klauzuly, ktorá by vláde v Ríme umožnila investovať navyše 3 miliardy eur v budúcom roku na podporu hospodárskeho rastu.
Štátny dlh Talianska totiž prekročil 130 % hrubého domáceho produktu (HDP) a spolu s gréckym dlhom patrí medzi najvyššie v eurozóne. Podľa rozpočtových pravidiel EÚ, tzv. Paktu stability a rastu, majú pritom členské štáty udržať tento dlh pod hranicou 60 % HDP.
Koaličná vláda premiéra Enrica Lettu reagovala na kritiku Bruselu návrhom na predaj štátnych podielov vo viacerých firmách, vrátane 3-% podielu v energetickej spoločnosti ENI. Kabinet odhaduje, že takýmto spôsobom získa ďalších 10 až 12 miliárd eur, z čoho polovica pôjde na zníženie štátneho dlhu.
Letta tiež poveril bývalého člena Medzinárodného menového fondu Carla Cottarelliho, aby prehodnotil návrh rozpočtových výdavkov Talianska a pomohol ich znížiť o 32 miliónov eur do roku 2016.
„Musím byť skeptický,“ reagoval Rehn na tieto záväzky. A dodal, že môže zmierniť svoj postoj k Taliansku len v prípade, ak mu Rím predloží konkrétne a uspokojivé výsledky do februára 2014, keď komisia zverejní svoju novú ekonomickú prognózu pre členské štáty.
Talianska vláda v návrhu svojho rozpočtu na rok 2014 počíta s rastom HDP o 1 %, ale Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj vo svojej prognóze odhaduje, že HDP Talianska v roku 2014 stúpne len o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy