Dodávky plynu cez Ukrajinu sú zabezpečené, situácia sa upokojila

Situácia s dodávkami plynu do západnej Európy cez Ukrajinu sa upokojila. Počas dnešného Klubu Hospodárskych novín (HN) to povedal premiér Robert Fico. „Dnes sa zdá, že už ani nie je aktuálna otázka akéhosi spätného toku plynu zo Slovenska smerom na Ukrajinu, pretože v roku 2014 by plyn mal plynule plynúť z Ruskej federácie cez slovenskú rúru,“ povedal Fico.
Ako ďalej uviedol, ku ďalšej roztržke medzi predstaviteľmi Ukrajiny a Ruska ohľadne dodávok plynu malo pôvodne dôjsť v januári 2014. Obe krajiny však pokročili vo vzájomnej spolupráci, čo má za následok výrazné zníženie cien ruského plynu pre Ukrajinu. „Predpokladám, že tranzit plynu cez Ukrajinu je dnes zabezpečený,“ skonštatoval slovenský premiér.
Rozhodnutie ukrajinskej vlády nepodpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou (EÚ) bolo podľa Fica ovplyvnené práve dohodami medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Tá dostala okrem nižších cien za plyn aj prísľub objemných úverov či možnosť podieľať sa na veľkých projektoch spoločne s Ruskou federáciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy