Grécko už nedokáže realizovať ďalšie úsporné opatrenia

Grécky minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos sa podľa informácií, ktoré DPA získala v Aténach, v telefonickom rozhovore s úradujúcim spolkovým ministrom financií Wolfgangom Schäublem vyslovil proti ďalším úsporným opatreniam vo svojej krajine.
Podľa ministra Gréci už nezvládnu ďalšie úsporné opatrenia. Minister hovoril na rovnakú tému ešte v sobotu (30. 11.) aj s hospodárskym a menovým komisárom Ollim Rehnom.
Grécko však bude potrebovať medzinárodnú pomoc aj v rokoch 2015 a 2016. Experti odhadujú, že bude potrebovať spolu 10 miliárd eur nad rámec úverov, ktoré majú Atény už zabezpečené.
O situácii v Grécku bude v stredu (4. 12.) diskutovať v Bruseli s predstaviteľmi Európskej komisie aj grécky premiér Antonis Samaras.
Rokovania misie veriteľov Grécka zloženej z predstaviteľov EÚ, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) koncom novembra uviazli na mŕtvom bode. Misia posudzovala, či Atény splnili podmienky na uvoľnenie ďalších miliárd eur potrebných na zabezpečenie chodu krajiny. Kritickým je najmä rozpočtový schodok Grécka v nasledujúcom roku. Misia, takzvaná Trojka, chce okrem iného vedieť, čo bude s nehnuteľnosťami, ktorých majitelia si zobrali úvery a nesplácajú ich. Vláda plánuje, že ponechá byty tým dlžníkom, ktorí sú nezamestnaní a vlastnia len jednu nehnuteľnosť. Okrem toho by mala byť zavedená nová pozemková daň. Vzťahovala by sa aj na polia roľníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy