Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v októbri klesli

Výrobné ceny v eurozóne sa v októbri 2013 oproti septembru znížili o 0,5 % a v celej Európskej únii (EÚ) medzimesačne klesli o 0,6 %. Dôvodom bol najmä pokles cien energií. Informoval o tom na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
V medziročnom porovnaní sa index výrobných cien (Industrial producer price index – IPPI) v prípade eurozóny v októbri znížil o 1,4 % a v celej EÚ o 1,1 %. IPPI pritom signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.
Hlavným dôvodom poklesu výrobných nákladov bolo aj v októbri zlacnenie energií. Presnejšie, v eurozóne sa ceny v energetike v októbri znížili medzimesačne o 1,4 % a v EÚ o 1,6 %. Výrobné ceny v priemysle bez energetického sektora v krajinách, ktoré platia eurom, aj v EÚ, v sledovanom období zhodne klesli o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za október, sa ceny hotových produktov medzimesačne znížili vo väčšine štátov bloku, pričom najviac sa prepadli v Chorvátsku, Taliansku a Maďarsku (zhodne o -1,3 %) a Dánsku ( -1,1 %). Rast výrobných cien nahlásili iba Estónsko a Cyprus (zhodne o 0,2 %), zatiaľ čo na Malte ceny stagnovali.
V medziročnom porovnaní klesli v októbri ceny priemyselných produktov bez energetického sektora o 0,3 % v eurozóne a o 0,1 % v EÚ a v energetike sa prepadli o 3,6 % v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, a o 3,3 % v celej únii.
Podľa Eurostatu sa v októbri 2013 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka najprudšie znížili výrobné ceny na Cypre (-4 %), v Bulharsku (-3,9 %), Holandsku (-3,7 %) a Chorvátsku (-3 %) a najviac stúpli v Estónsku (10,9 %), Írsku (1,6 %) a Dánsku (1,3 %).
Na Slovensku sa ceny hotových výrobkov v októbri medzimesačne znížili o 0,3 % a medziročne klesli o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy