Globálny výrobný sektor rástol v novembri najrýchlejšie za 2,5 roka

Aktivita globálneho výrobného sektora zaznamenala v novembri najrýchlejší rast za ostatného 2,5 roka, keď ju podporili najmä nové objednávky. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje banky JPMorgan.
Index nákupných manažérov JPMorgan pre globálny výrobný sektor vzrástol na 53,2 bodu z októbrovej úrovne 52,1 bodu. Výsledok predstavuje rast sektora už 11. mesiac po sebe a zároveň najrýchlejší rast od mája 2011.
Pod výraznejší rast sektora sa podpísali najmä nové objednávky. Aj ich rast bol najrýchlejší od roku 2011, konkrétne od februára daného roka. Hodnotu hlavného indexu posilnil najmä solídny rast v USA, Japonsku a Británii, dodala JPMorgan s tým, že v eurozóne pokračuje mierne a krehké zotavovanie ekonomiky.
Aktivita výrobného sektora eurozóny dosiahla v novembri najvyššiu úroveň od júna 2011, k čomu dopomohli vyššie nové objednávky, ale aj vyššia produkcia. Rovnako aj aktivita výrobného sektora USA vzrástla v novembri na 2-ročné maximum, napriek tomu, že ekonómovia počítali s určitým poklesom jej tempa.

Súvisiace články

Aktuálne správy