Pod zlepšený odhad výberu daní v SR sa podpíšu aj legislatívne opatrenia

Pod zvýšenie prognózy daňových príjmov v SR o 159 miliónov eur v roku 2014 sa podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) podpíšu aj schválené legislatívne zmeny v parlamente. Zmeny sa týkajú najmä novely zákona o dani z príjmov, novely zákona o sociálnom poistení a novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.
Novela zákona o sociálnom poistení od novembra tohto roka okrem iného zaviedla aj dočasné oslobodenie od platenia odvodov pre dlhodobo nezamestnaných zamestnancov a ich zamestnávateľov. Cieľom tejto úľavy je zvýšiť ponuku práce ťažšie zamestnateľných pracovníkov a dopyt po nich a prispieť tak k zníženiu dlhodobej nezamestnanosti. „Pozitívny vplyv na daňové príjmy verejnej správy v priemernej výške 84 miliónov eur v rokoch 2014 až 2016 bude mať aj predĺženie osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach,“ konštatoval IFP.
K zlepšeniu vývoja daňových príjmov by mala podľa IFP prispieť aj novela zákona o dani z príjmov. Poslanci Národnej rady (NR) SR v súčasnosti o nej rokujú v druhom čítaní. Ministerstvo financií (MF) SR v nej navrhuje zaviesť daňové licencie, znížiť dane z príjmu právnických osôb z 23 % na 22 % a rezort financií v nej tiež počíta so zmenou pravidiel pri umorovaní straty a zmenou podielu, ktorým sa obce podieľajú na výnose dane z príjmu fyzických osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy