Údaje z Číny a očakávania trhov v súvislosti s OPEC zvýšili cenu WTI nad 93 USD

Cena ropy sa dnes posunula nad 93 USD za barel (159 litrov), keď trhy povzbudili informácie z Číny, že aktivita výrobného sektora si v novembri udržala stabilné tempo rastu. Okrem toho vyčkávajú aj na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o produkcii komodity. Informovala o tom agentúra AP.
V popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze vzrástla cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári o 36 centov na 93,08 USD (68,76 eura) za barel. Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala v novembri ďalší rast, čo signalizuje, že ekonomika Číny pokračuje v raste, aj keď len miernym tempom. V 3. kvartáli tohto roka zrýchlil rast čínskej ekonomiky medziročne na 7,8 % po 7,5-% raste za 2. štvrťrok. Čínska vláda verí, že zrýchlenie tempa rastu jej umožní vyhnúť sa ďalším stimulom na podporu hospodárstva.
Ropné trhy zároveň očakávajú, že OPEC ponechá svoje produkčné kvóty na najbližšom zasadnutí vo Viedni nezmenené. Zasadnutie sa uskutoční v stredu 4. decembra.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 35 centov na 109,34 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy