BMW a PSA o ďalšej spolupráci zatiaľ nerozhodli

Aktuálna spolupráca spoločnosti BMW a PSA Peugeot Citroën pri výrobe malých spaľovacích motorov vyprší v roku 2016

Automobilky BMW a PSA Peugeot Citroën sa zatiaľ nerozhodli, či predĺžia alebo ukončia svoje partnerstvo pri výrobe malých spaľovacích motorov. Vyhlásil to šéf spoločnosti BMW Norbert Reithofer. Aktuálna dohoda o spolupráci obidvoch spoločností vyprší v roku 2016. Reithofer zároveň vyhlásil, že predstavitelia obidvoch firiem skúmali možnosti spolupráce na viacerých projektoch, no žiadna z nich sa neuskutočnila, pretože tieto automobilky majú „nekompatibilné cykly obnovy produktov“.

„Máme zmluvu na spoluprácu s PSA do roku 2016. Dohodli sme sa, že budeme znovu rokovať v septembri budúceho roku, aby sme zhodnotili, či môže BMW s PSA ďalej spolupracovať. Zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie,“ povedal Reithofer pre francúzsky denník Les Echos.

V septembri tento denník informoval, že obidve spoločnosti sa rozhodli v spolupráci nepokračovať. Odvolával sa na zdroje blízke spoločnosti BMW. Reithofer v minulosti uviedol, že firma BMW viac nepotrebuje pomoc pri výrobe motorov, keďže vyvinula vlastnú technológiu výroby. Spoločnosť tak dokáže udržať svoje náklady na nízkej úrovni.

PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Súvisiace články

Aktuálne správy