Britské banky poskytli v treťom kvartáli viac úverov

V treťom štvrťroku bol celkový čistý objem úverov zo strany britských bánk 5,8 mld. libier (GBP), v druhom kvartáli bol iba na úrovni 1,6 mld. GBP.

Celkový čistý objem úverov, ktoré v treťom kvartáli poskytli britské banky, vzrástol oproti predošlému štvrťroku viac ako trojnásobne, a to na 5,8 mld. libier (GBP) z úrovne 1,6 mld. GBP. Informovala o tom v pondelok Bank of England (BoE). Tento vývoj sa považuje za výsledok programu britskej centrálnej banky pod názvom Financie na úvery (FLS), ktorého cieľom je podnietiť komerčné banky, aby poskytovali viac pôžičiek. Objem úverov poskytnutých v treťom štvrťroku je najväčší počas jedného kvartálu odvtedy, ako centrálna banka začala program vlani v júli realizovať.

„Ekonomické zotavovanie sa uchytilo. Tieto údaje ukazujú významné zlepšenie podmienok poskytovania úverov,“ povedal Paul Fisher, šéf oddelenia trhov v Bank of England. Najviac úverov v priebehu tretieho štvrťroka poskytli peňažné ústavy Lloyds Banking Group a Nationwide. Počas júla až septembra Lloyds Banking Group zväčšila objem pôžičiek o 3,1 mld. GBP a Nationwide o 2,7 mld. GBP. Čistý objem pôžičiek, ktoré v treťom kvartáli poskytli Santander UK, Barclays a Co-operative Bank, sa však zmenšil.

(1 EUR = 0,83275 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy