Penta expanduje v zdravotníctve, rozširuje sieť nemocníc

, ČTK Foto:TASR

Investičná skupina Penta rozširuje svoje aktivity v slovenskom zdravotníctve. Dohodla sa s vlastníkmi spoločnosti Nemocnice a polikliniky na odkúpení ich podielov v tejto firme, ktorá prevádzkuje nemocnice v troch mestách na strednom Slovensku.

Skupina prostredníctvom siete Svet zdravia v súčasnosti riadi osem regionálnych nemocníc.

"Naším cieľom je vybudovať sieť regionálnych nemocníc, ktoré prinesú dostupnú a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Tri nové nemocnice nám umožnia tento náš zámer začať realizovať aj v stredoslovenskom regióne," uviedol v tlačovej správe partner Penty Eduard Maták.

Hodnotu transakcie, ktoré podlieha schváleniu protimonopolného úradu, Penta nezverejnila. Po jej dokončení skupina prevezme prevádzku nemocníc v Rimavskej Sobote, Banskej Štiavnici a v Žiari nad Hronom. Tieto zdravotnícke zariadenia vlani podľa Penty vykázala tržby 25,5 milióna eur a hospodárili so ziskom. Zamestnávajú vyše 1100 pracovníkov.

Penta investuje do zdravotníctva aj v ďalších krajinách. V Česku ovláda spoločnosť Česká lékárna, ktorá riadi sieť stoviek lekární Dr.Max. V Poľsku zase tento rok kúpila nemocničnú sieť EMC Instytut Medyczny.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, založená bola v roku 1994. Investuje predovšetkým do energetiky, maloobchodu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, zábavného priemyslu, bankovníctva a realít. Pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy. Vlani hospodárila s čistým ziskom 147 miliónov eur, hodnota aktív skupiny predstavovala 5,9 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy