Video: Nákupy cez Amazon vám doručí lietadlo na diaľkové ovládanie

, ČTK Foto:TASR

Internetový obchodný dom Amazon testuje doručovanie zásielok pomocou bezpilotných lietadiel. Šéf spoločnosti Jeff Bezos to vyhlásil v nedeľňajšom vysielaní programu 60 Minutes televízie CBS.

Diaľkovo riadené lietadlá bez posádky majú v budúcnosti vyzdvihnúť zásielku v distribučných centrách Amazonu a dopraviť ju do miesta bydliska zákazníkov. Bezpilotné stroje by podľa Bezos mohli doručovať balíky s hmotnosťou až päť libier (2,3 kilogramu), ktoré tvoria zhruba 86 percent zásielok, ktoré Amazon odbavuje. Bezos počíta s tým, že na uvedenie tohto plánu do praxe nedôjde v nasledujúcich štyroch či piatich rokoch.

"Viem, vyzerá to ako scifi, ale žiadna utópia to nie je," povedal Bezos televíznom programe. Firma predstavila špeciálne video, ktoré zoznamuje divákov s testovaným programom. Ten má teraz zásadný problém s americkou legislatívou, ktorá podobný model prepravy neumožňuje. Americký Kongres už nariadil vypracovať plán do roku 2015, ako integrovať bezpilotné lietadlá do amerického vzdušného priestoru. Tento krok priťahol záujem investorov. Z oblasti rizikového kapitálu prúdilo v prvých deviatich mesiacoch roka 41 miliónov dolárov do startupov súviaicich s bezpilotným lietaním.

Rovnaké zámery má aj napríklad austrálska spoločnosť Zookal, zaoberajúca sa požičiavaním učebníc a univerzitných skrípt. Tá spolupracuje s technologickou firmou Flirtey na projekte bezpilotného doručovanie zásielok. Službu chcú ponúkať od budúceho roka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy